Hlavní obsah

Ozbrojenci se samopaly vtrhli do sídla opoziční strany

– Kyjev • Aktualizováno

Do sídla opoziční strany Vlast expremiérky Juluije Tymošenskové vtrhli v pondělí odpoledne maskovaní muži se samopaly. Policie popřela, že by šlo o členy jakékoliv bezpečnostní složky. Internetové stránky strany jsou nedostupné.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Policisté před stanovým táborem demonstrantů.

Článek

„V tuto chvíli jsou příslušníci speciálních jednotek v kancelářích a vykopávají dveře. Z místností nikoho nepouštějí ven,” napsala agentura Unian s odvoláním na mluvčí strany. Podle ní skupina zabavila počítačový server.

Barikády rozebírají stovky vojáků

Ukrajinská policie a vojáci ministerstva vnitra začali v pondělí odpoledne podle opozičních předáků odstraňovat barikády proevropských demonstrantů, blokující přístup k sídlu vlády v Kyjevě. Podle agentury Interfax ke srážkám mezi pořádkovými silami a demonstranty nedošlo.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Policie se připravuje na zásah proti demonstrantům na náměstí Nezávislosti.

"Začal útok na barikády," prohlásil předák opoziční nacionalistické strany Oleh Ťahnybok, podle kterého se policie zaměřila na barikády vybudované o uplynulé noci ve vládní čtvrti. "Je to vytěsňování pokojných demonstrantů. Jdeme se tam podívat," dodal předseda poslanců strany Vlast Arsenij Jaceňuk.

Podle obou ruských agentur se na rozebírání stanového tábora a barikád u sídla vlády podílí několik stovek vojáků ministerstva vnitra, demonstranti nekladou odpor, jen vyzývají policii "neplnit zločinné rozkazy" a nebít protestující.

Foto: Sergei Chuzavkov, ČTK/AP

Policejní jednotky se snaží blokovat pohyb demonstrantů.

Odpor s násadami od lopat

Ještě dříve ministerstvo vnitra varovalo demonstranty, že budou stíháni a potrestání, pokud se policistům postaví na odpor s improvizovanými zbraněmi v rukou, například s násadami od lopat, které se prý rozdávají ve "střediscích sebeobrany".

Generální prokurátor podobně pod hrozbou trestního stíhání vyzval demonstranty, aby vyklidili obsazené veřejné budovy a ukončili blokádu vlády, parlamentu a dalších úřadů.

Centrum ukrajinské metropole už řadu dní ovládají stoupenci proevropské opozice, kteří se ale obávají zásahu těžkooděnců ze speciálních jednotek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám