Hlavní obsah

Po stržení sochy Lenina zablokovali ukrajinští demonstranti vládní úřady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Část demonstrantů zablokovala v Kyjevě v noci na pondělí několik vládních budov. Příznivci opoziční strany Udar bývalého boxera Vitalije Klička postavili ve městě barikády z kmenů stromů, osobních aut, laviček, popelnic a betonových květináčů, uvedla agentura DPA. Blokují náměstí Chreščatyk a třídu Chmelnického. Oblast už obklíčili policejní těžkooděnci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti v Kyjevě strhli sochu LeninaVideo: Reuters

 
Článek

Zásah policie se očekával od chvíle, kdy se postavily barikády. Šéf opoziční strany Udar Vitalij Kličko vyzval policisty, aby nezasahovali. „Vy jste stejní občané jako ti, kteří stojí na náměstí. Vyzývám vás, abyste nesplnili rozkazy. Zde stojí mírumilovní lidé s poklidným protestem, žádní bojovníci, žádní lidé, kteří porušují zákon.”

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Těžkooděnci připravení v kyjevě zasáhnout

Ještě předtím, když kolona policistů vyrazila od Michajlovského náměstí k náměstí Nezávislosti, vyzval lídr opoziční strany Otčina Arsenij Jasenčuk, aby všichni „bránili náměstí”.

Barikády v ulicích

„Děláme to proto, aby prezident Viktor Janukovyč konečně vyslyšel naše požadavky,” sdělil podle DPA Kličko, který stoupence opozice na barikádách navštívil ještě dříve společně se svým bratrem.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Těžkooděnci chrání ukrajinské ministerstvo vnitra

K zablokování celé kyjevské vládní čtvrti, kde jsou úřady vlády, prezidenta i parlamentu, již dříve vyzval další z čelných představitelů opozice, člen strany Otčina Arsenij Jaceňuk. Jiný člen téhož politického bloku Serhij Pašinskyj pak dal prezidentovi ultimátum, že bez změn kabinetu potáhnou demonstranti na sídlo prezidenta. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinci se v noci snažili zablokovat prezidentský palác a vládní budovy v KyjevěVideo: Reuters

Demonstranti opakovaně blokovali vládní budovy, aby nemohla vláda zasedat. Panují obavy, že policie se pokusí zajistit průchod ministrů násilím. Opoziční předák Arsenij Jaceňuk v pondělí ráno prohlásil, že demonstranti ministry na dnešní schůzi pustí, na úřad vlády ale musejí dojít pěšky.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinský demonstrant ničí strženou sochu Lenina

Už v neděli v centru Kyjeva proti vládě demonstrovalo několik stovek tisíc lidí. Po vzoru protestů v arabských zemích opozice označila shromáždění jako pochod miliónů. Podle ukrajinského listu Evropejska pravda na náměstí Nezávislosti přišel skoro milión lidí.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Barikáda v kyjevské ulici vedoucí k ministerstvu vnitra

Večer demonstranti také strhli v centru metropole sochu Vladimira Iljiče Lenina a urazili jí hlavu. [celá zpráva]

Ukrajinská zpěvačka Ruslana, která podporuje opozici, čin odsoudila. „Není možné v takový okamžik, kdy Ukrajinu sleduje celý svět, dopouštět se takového barbarství.“

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Demonstranti staví barikádu na kyjevské ulici

Mezi demonstranty je také řada ultranacionalistů navazujících na odkaz banderovců, kteří se v neděli večer shromáždili právě u Leninovy sochy na Ševčenkově třídě a skandovali: „Sláva národu, smrt nepříteli a Ukrajina nade vše.”

Mnozí měli banderovské zástavy a další symboly nacionalistické strany Svoboda. Stepan Bandera je ukrajinský národní hrdina, bojovník za svobodu proti Polákům, Sovětům i Němcům. Jeho skupiny se ale dopouštěly zvěrstev a banderovci jsou v řadě sousedních zemí vnímáni jako teroristé.

Podle pondělních zpráv některých ukrajinských médií tato strana převzala odpovědnost za nedělní poničení pomníku, který v Kyjevě stál od roku 1946. Vedení jiné opoziční strany Udar oznámilo, že policie už zadržela několik lidí, kteří mají na svědomí zničení Leninovy sochy. Policie událost vyšetřuje jako vandalství. Ukrajinská milice to ale podle sdělení ruské agentura RIA Novosti popřela s tím, že nebyl nikdo zatčen.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Ničení stržené Leninovy sochy

Ukrajinská kontrarozvědka SBU už v neděli oznámila, že některé opoziční předáky vyšetřuje pro podezření z pokusu o převrat.

Ukrajinci protestují proti současné vládě už 17 dní. Demonstrace vyvolalo rozhodnutí Kyjeva nepodepsat asociační dohodu s EU a obavy z příklonu k Moskvě, která má naopak zájem o celní unii s Ukrajinou.

Reklama

Výběr článků

Načítám