Hlavní obsah

Řekové si připomněli úmrtí chlapce, střetli se s policií

Atény

Řečtí demonstranti, kteří si v pátek připomínali pětileté výročí smrti patnáctiletého studenta, se v centru Atén střetli s policií. Protestující házeli zápalné bomby a kameny, policisté proti nim zasáhli slzným plynem. Patnáctiletého Alexise Grigoropulose v roce 2008 zastřelil právě policista, chlapcova smrt tehdy vyvolala velké pouliční násilí.

Foto: Yorgos Karahalis, Reuters

Řečtí demonstranti si v pátek připomínali pětileté výročí smrti patnáctiletého studenta. V centru Atén se střetli s policií.

Článek

Tisíce demonstrantů, většina z nich v černém, pochodovaly ulicemi řecké metropole a vykřikovaly slogany, ve kterých nadávaly policistům do vrahů. V rukou nesli transparenty s nápisem Alexis žije. V centru Atén a zejména kolem budovy parlamentu, kde nyní řečtí poslanci jednají o rozpočtu na příští rok, podle agentury Reuters hlídkovaly stovky těžkooděnců.

Protest byl nejdříve poklidný, zvrtl se až ve čtvrti Exarchia, kde před pěti lety došlo k osudné střelbě. Kromě házení nejrůznějších předmětů demonstranti rovněž zapalovali popelnice.

Zastřelený chlapec patřil ke skupině asi třiceti mladých lidí, kteří 6. prosince 2008 házeli kamení na policejní vůz, jenž hlídkoval ve čtvrti Exarchia, kde bývaly podobné útoky na policisty velmi časté. Dva policisté Epaminondas Korkoneas a Vasilios Saraliotis, kteří byli ve voze, vystoupili a jeden z nich podle vyjádření soudu neuposlechl pokyn centrály, aby nechal svou zbraň v klidové pozici a dvakrát vystřelil směrem k mládeži. Jedna z kulek chlapce smrtelně zasáhla. Korkoneas byl odsouzen na doživotí, Saraliotis dostal deset let vězení.

Incident se pro mnohé stal příležitostí k vyjádření nespokojenosti se stavem řecké společnosti. Tisíce lidí tehdy vyšly do ulic, zapalovaly auta a rozbíjely výlohy. Demonstranti si smrt chlapce připomínají každý rok a protesty se postupně staly i vyjádřením nesouhlasu s vládou a jejími úspornými opatřeními.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám