Hlavní obsah

Britský voják dostal doživotí za vraždu Afghánce, u níž citoval Shakespeara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

K doživotnímu trestu odsoudil v pátek britský vojenský tribunál britského vojáka za vraždu zraněného afghánského povstalce. Devětatřicetiletý Alexander Blackman může požádat o prominutí trestu nejdříve po deseti letech strávených ve vězení.

Foto: Profimedia.cz

Alexander Blackman na snímku z kamery dalšího vojáka

Článek

Kvůli smrti tálibánského povstalce v září 2011 v provincii Hílmand byli obžalováni tři vojáci. Dva z nich byli osvobozeni.

Vojenský soudce při vynášení rozsudku v Bulfordu v hrabství Wiltshire podle médií řekl, že Blackman zradil svou jednotku a všechny britské vojáky v Afghánistánu. Stejně tak podle soudce zvýšil riziko odvetných útoků proti britským vojákům.

Obžaloba byla založena na záznamu kamery, kterou měl na přilbě jeden z vojáků. Na záznamu seržant Blackman zblízka zastřelil z pistole Talibance, který byl před tím zraněn při útoku vrtulníku Apache. Výstřel doprovodil citátem z Hamleta Williama Shakespeara: "Tady jsi. Když odmrštěno pouto smrtelné..." (překlad Martin Hilský - pozn. red.). Pak prohlásil: "Tohle zůstane mezi námi, pánové. Právě jsem porušil ženevské konvence."

Blackman je prvním britským vojákem, který byl od začátku operací v Afghánistánu v roce 2001 odsouzen za vraždu. Došlo k ní v pátém měsíci celkem půlročního Blackmanova nasazení v Afghánistánu. Během této doby bylo sedm vojáků jeho jednotky zabito a několik desítek zraněno. Blackman sloužil v britské námořní pěchotě 15 let a vedle Afghánistánu byl nasazen i v Iráku a Severním Irsku.

Během procesu svůj čin vysvětloval "nedostatkem sebekontroly a momentální ztrátou úsudku". Tvrdil ale, že si myslel, že povstalec je již mrtev.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám