Hlavní obsah

Údajný dozorce z Osvětimi Lipschis před soud nepůjde, je moc starý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Údajný dozorce z nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi Hans Lipschis, obžalovaný z napomáhání k tisícovkám vražd, není schopen absolvovat proces, a proto byl propuštěn z vazby na svobodu. Rozhodl o tom v pátek soud v německém Ellwangenu. Třiadevadesátiletého muže zadržela německá policie letos v květnu, od té doby čekal ve vězeňské nemocnici na soud.

Foto: Petr Horník

V koncentračním táboře v Osvětimi našly smrt milióny lidí, většinou Židů.

Článek

Podle obžaloby, kterou německá prokuratura podala v září, se Lipschis podílel na vyvraždění 9515 lidí z 12 transportů z Nizozemska, Belgie, Francie či Berlína. Obžaloba se vztahovala i na dva transporty z Terezína.

"Z Terezína dorazily do Osvětimi během strážní služby obviněného dva vlakové transporty, z nichž byli 3303 vězni okamžitě zavražděni v plynových komorách," uvedlo tehdy státní zastupitelství.

Lipschis, původem Litevec, v roce 1956 emigroval do Chicaga, ale v roce 1982 ho tamní úřady vyhostily, protože lhal o své nacistické minulosti. V Německu jeho stíhání dlouho znemožňoval nedostatek důkazů konkrétních válečných zločinů.

Vše změnilo až nepravomocné odsouzení dozorce ze Sobiboru Johna Demjanjuka v roce 2011. Případ ukrajinského rodáka, jenž mezitím zemřel, totiž ukázal, že odsoudit lze i člověka, kterému už není možné prokázat přímou účast na vyvražďování.

Podle nové právní argumentace by měl být z napomáhání k vraždě odsouzen prakticky kdokoli, kdo nacistům sloužil v táborech smrti a tak pomáhal udržovat v chodu vyvražďovací mašinerii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám