Hlavní obsah

Z kohoutku mi teče rezavá voda, posteskl si Putin

Moskva

Značný neklid v řadách prezidentské správy budov i kremelské ochranky FSO ve čtvrtek vyvolala stížnost ruského prezidenta Vladimira Putina, že mu z kohoutku v přepychové rezidenci Novo-Ogarjovo teče rezavá voda. „Je to směšné, ale je to tak, člověk se stydí o tom mluvit,” prohlásila hlava státu na konferenci v Moskvě.

Foto: ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Putin si na setkání s aktivisty Všeruské lidové fronty posteskl, že ani on není ušetřen problémů komunální správy. "Představte si, problémy mám i já. Občas mně z potrubí vytéká rezavá voda," řekl. "Objekt je majetkem státu, možná právě to je ten důvod," poznamenal prezident.

Popřít si to nikdo nedovolil

Jeho slova vyvolala v kremelských kancelářích poprask. Správa budov se okamžitě od odpovědnosti za stav vodovodního potrubí distancovala s tím, že prezidentské rezidence má se vším všudy na starosti ochranka FSO. Její mluvčí vydal prohlášení, podle něhož kvalita vody v Novo-Ogarjovu odpovídá platným normám a není nijak závadná.

Nezdravé zabarvení vody si ale nikdo popřít netroufl. "Během údržby a oprav se může stát, že voda nese stopy rzi. Kvalitativní parametry vody to ale nijak nesnižuje," řekl mluvčí FSO.

Do věci se vložili rovněž ekologové a vodohospodáři, podle nichž se voda v Moskvě a jejím okolní vyznačuje vysokým obsahem železa. To se hromadí v potrubí a může vodu mírně obarvit.

Související témata

Foto: Michael Klimentyev/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

"Zabránit tomu mohou filtry. Obsahují ale chemické látky, které mohou kvalitu vody zhoršit," napsala agentura ITAR-TASS. Dodala zároveň, že sanitární normy platí pro všechny stejně, hlava státu v tomto ohledu prý žádné výjimky nemá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám