Hlavní obsah

Prostitutky protestovaly v Paříži: Pokuty pro klienty nás neochrání, ale ohrozí

– Paříž

Kvůli zákonu, který ve Francii zavádí přísné pokuty pro klienty prostitutek, uspořádaly příslušnice nejstaršího řemesla v Paříži ve středu večer demonstraci. Protestem chtějí upozornit na to, že zákon, jenž je má chránit, je ve skutečnosti ohrozí.

Prostitutky demonstrovaly v Paříži před parlamentem Video: Novinky/Reuters

 
Článek

Francouzské Národní shromáždění ve středu schválilo návrh nového zákona o prostituci, který mezi jiným zavádí přísné pokuty pro klienty prostitutek. Zákon ještě musí schválit horní parlamentní komora, Senát.

Prostitutky a prostituté ale namítají, že zákon je ve skutečnosti mnohem více ohrozí, protože tím, že přijdou o legální možnost nabízet sexuální služby, se budou muset svěřit pod ochranu různých mafií, které je budou bezohledně vykořisťovat.

"Vláda předstírá, že to dělá pro nás, ale ve skutečnosti činí kroky proti nám,'' řekl francouzské televizní stanici jeden z demonstrujících prostitutů. ''Vláda lže, když říká, že nás zachraňuje. My totiž nestojíme o nějakou záchranu, ale o rovná práva, jaká mají všichni ostatní pracující,'' dodal.

Za sex s prostitutkou pokuta přes 40 tisíc

Pro kontroverzní zákon hlasovalo 268 poslanců, proti bylo 138 a 79 se zdrželo hlasování. Zákon, který zavádí pro zákazníky prostitutek pokutu 1500 eur (asi 41 tisíc korun), projedná Senát do konce června.

Prostituce jako taková byla dosud ve Francii legální. Trestné bylo kuplířství, stejně jako veřejné nabízení prostituce. Tento delikt nabízení prostituce na veřejnosti zákon ruší a prostitutky za něj nebudou trestány.

Pokud bude klient přistižen s prostitutkou podruhé, zvýší se pokuta na 3750 eur. Pokutě se může dotyčný vyhnout tím, že absolvuje kurz věnovaný boji s prostitucí.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Prostitutky protestují proti novému zákonu trestajícímu jejich klienty přísnými pokutami.

Pokud vstoupí zákon v platnost, bude patřit k nejpřísnějším v Evropě. Obdobný zákon, který platí od roku 1999 ve Švédsku, byl inspirací i pro francouzské zákonodárce. Podle švédských úřadů omezil prostituci o polovinu.

Ministryně pro práva žen Najat Vallaudová-Belkacemová, která zákon prosazovala, prohlásila, že prostituce v jakékoli formě je nepřijatelná. Naopak ministr vnitra Manuel Valls dal najevo pochyby nad prosazováním zákona v praxi.

Pro předlohu hlasovala většina poslanců vládních socialistů, ale i někteří opoziční poslanci. Proti byli zelení, kteří jsou také v koalici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám