Hlavní obsah

V Dánsku mají dost záškoláků, absentéry budí sociálka

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Úřad kodaňské městské části Østerbro se rozhodl rázně zatočit se záškoláctvím. Studenty, kteří zameškávají až příliš hodin, ráno osobně budí sociální pracovníci. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Vyskytly se konflikty, ale naši lidé jsou vyškoleni na to, aby takové situace zvládali. Samozřejmě, že když dítě chodí za školu ve velkém, tak je problém v rodině, takže toto nejsou běžné rodiny z Østerbro,“ řekla zástupkyně úřadu Barbro Lundqvistová.

„Musíme dělat to, co je v nejlepším zájmu dětí, když nemáme zrovna dost času na to, abychom okamžitě vyřešili problémy rodičů,“ poznamenala.

Hned první pokusná výprava sociálních pracovníků do domů notorických záškoláků nedávno zaznamenala úspěch. Rovná třetina dětí ve věku sedm až 15 let od té doby vyučování nezameškala.

Některé záškoláky podle Lundqvistové stačí vzbudit telefonem, většinou je ale třeba, aby se sociální pracovníci za nimi vypravili domů a osobně dohlédli na to, že do školy odejdou. Úřad doufá, že rodiče postupně tuto roli, kterou zanedbávají, převezmou.

Extrémní sociální stát, tvrdí kritici

Ne každého ale postup, který chtějí převzít i další kodaňské čtvrti, nadchl. Kritici upozorňují na to, že stát a samospráva se nemůže o lidi starat v takové míře. „Jestliže Dánsko je sociálním státem, je Østerbro mikrokosmem extrémního sociálního státu,“ napsal komentátor listu Berlingske. Přitakala mu liberální radní Heidi Wangová, když řekla, že nelze vlastní odpovědnost přenášet na obec.

Reklama

Výběr článků

Načítám