Hlavní obsah

Dva Nizozemci po 60 letech zjistili, že je po porodu zaměnili

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Breda

V nizozemském městě Breda se v pondělí sešli dva muži, kteří po 60 letech zjistili, že je v porodnici zaměnili, a rodiče, kteří je vychovávali, nebyli jejich biologickými rodiči. Pochybnosti měla celý život jedna z matek, syn se to ale rozhodl prověřit až po její smrti, informoval britský server The Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Nizozemské město Breda, kde se záměna novorozenců před 60 lety udála.

Článek

„Nemůžu tomu uvěřit. Nejdřív odhalíte něco tak hrozného, že vaši rodiče po celé ty roky nebyli vašimi skutečnými rodiči, a pak najdete vaši biologickou rodinu. Neuvěřitelné,“ popsal Martino Kerremans.

Právě ten se po nedávném skonu svých rodičů rozhodl, že prověří napůl žertovné poznámky své matky, že snad není jejich, když se nikomu z rodiny nepodobá, a podstoupil testy DNA. V listopadu pak společně se svými dvěma sestrami zjistil, že matka měla pravdu.

Rozhodl se proto zkontaktovat místní noviny s prosbou o pomoc při hledání své skutečné rodiny. Byl to dobrý tah. Článek četl i Antoon Koevoets, bratr druhého zaměněného muže, který si nemohl nevšimnout, že muž na fotografii je mu nápadně podobný, na rozdíl od jeho sourozence Jana. Ten se v Bredě narodil 4. února 1953, tedy jen o den později, než Kerremans, jak uváděl článek.

Antoon přesvědčil Jana, aby si dal také zanalyzovat vzorky DNA. Jejich porovnání s DNA Kerremansových sester potvrdilo jeho domněnku, že v novinách viděl snímek svého biologického bratra.

„S ohledem na zjištění se můžeme domnívat, že došlo k záměně dětí. Všechny výsledky to potvrzují,“ konstatovala firma, která rozbory prováděla.

Jsem zmatený, popsal

Pondělní setkání obou mužů bylo podle Telegrafu emotivní. „Obvykle se snažím nade vším mávnout rukou, ale tohle je pro mě těžké. Cítím, že bych byl mnohem raději, kdyby se to nestalo. Byl bych raději, kdyby Martino po své rodině nepátral,“ řekl Koevoets.

Připustil, že i jej si v rodině občas dobírali, že se nikomu z příbuzných nepodobá. „Vždycky jsem žertoval, že jsem synem mlékaře. Kéž bych o tom mohl dál žertovat. Jsem zmatený, mám další, biologickou rodinu, ale moje stará rodina je moje rodina,“ dodal s tím, že je dobře, že se zjištění nedožila žena, která ho vychovávala. „Jsem si jist, že by to nechtěla zažít. Pro rodiče nemůže být nic horšího, než když vaše dítě dají někomu jinému,“ vysvětlil.

Nemocnice, v níž k záměně před 60 lety došlo, se omluvila. „Bohužel už nemůžeme odčinit, co se stalo. Je to smutný příběh,“ uvedl její mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám