Hlavní obsah

Arafat otráven nebyl, tvrdí francouzští experti

– Paříž/Ramalláh/Jeruzalém

Francouzští experti vyloučili možnost, že byl bývalý palestinský vůdce Jásir Arafat otráven. Informovala o tom v úterý agentura AFP. Izrael zprávu nepovažuje za překvapení, Palestinci nad ní vyjádřili pochybnosti. Vdovu po Arafatovi Suhu rozhořčilo, že si francouzský nález protiřečí se švýcarským.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Jásir Arafat na snímku z roku 1994

Článek

Protože dodatečně vzniklo podezření, že Arafat zemřel v roce 2004 na otravu poloniem, zkoumali vzorky jeho tkáně odborníci ve Francii, Švýcarsku a Rusku. Švýcaři otravu nevyloučili, Rusové ji odmítli potvrdit pro nedostatek důkazů. Řada Palestinců se domnívá, že bývalý palestinský předák a nositel Nobelovy ceny za mír byl zavražděn, spekuluje se, že za jeho skon může Izrael. Ten ale vinu důsledně odmítá.

Arafat byl hospitalizován v říjnu 2004 v Percy u Paříže kvůli bolestem břicha. Zemřel 11. listopadu ve věku 75 let. Podle oficiální lékařské zprávy byl příčinou jeho smrti rozpad červených krvinek, avšak příčina tohoto rozpadu udána nebyla. Suha tehdy nežádala o provedení pitvy.

Soudní stížnost

Loni však Suha poskytla k rozboru věci, které měl s sebou Arafat v nemocnici, a experti v nich našli stopy po poloniu. Loni se proto konala exhumace a odebrané vzorky tělesných tkání byly rozeslány do laboratoří. Suha, která má francouzské občanství, loni podala u soudu v Nanterre stížnost na neznámého pachatele za zabití jejího muže. Soud pak jmenoval tři prokurátory, kteří mají zjistit, zda byl Arafat zavražděn.

Suha Arafatová v úterý na tiskové konferenci v Paříži řekla, že ji pobuřuje, jak si experti protiřečí.

"Co si o tom myslet? Nikoho neobviňuji," řekla. Jak Francouzi, tak Švýcaři prý konstatovali nadprůměrnou dávku polonia v Arafatově těle. Francouzi to prý ale vysvětlili přítomností radonu v Arafatově okolí, zatímco Švýcaři vliv radonu vyloučili, řekla Suha. Její advokát Pierre-Olivier Sur oznámil, že prokuratura si vyžádá švýcarskou expertízu. "Odborníci nám musejí dát sjednocený závěr," řekl.

Francouzi mluví o přirozené příčině smrti

Jako první se začátkem listopadu vyjádřili vědci ze Švýcarska. Podle jejich šetření bylo v Arafatově těle 18krát větší množství polonia, než mělo být běžné. Švýcaři se ve své zprávě mírně přiklánějí k tomu, že příčnou Arafatova úmrtí byla otrava.

Ruská laboratoř o něco později oznámila, že pro obvinění, že Arafat zemřel na otravu poloniem, neexistuje dostatek důkazů. Zdroj agentury AFP v úterý sdělil, že odborníci pověření francouzskou justicí vyšetřit Arafatovu smrt hypotézu o otravě vyloučili.

"Jejich zpráva vylučuje teorii o otravě a přiklání se k přirozené příčině smrti," sdělil zdroj AFP. Rozhlasová stanice France Inter oznámila, že experti došli k závěru, že "Arafat zemřel stářím a následkem rozšířené infekce".

Palestinští představitelé čekali na laboratorní výsledky ze všech tří zemí, aby mohli Arafatovu smrt vyšetřit.

"Neviděl jsem tu (francouzskou) zprávu, ale jakákoli nová informace o Arafatově smrti, zejména ta z Francie, by měla být ve shodě se zprávou nemocnice z roku 2004," řekl Arafatův synovec Násir Kidva.

Taufík Tiráví, který vede tým vyšetřovatelů, prohlásil, že bude možné brzy identifikovat osoby odpovědné za Arafatovu smrt. Mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Jigal Palmor řekl, že francouzská zpráva "není překvapením".

Reklama

Související témata:

Související články

Palestinci obvinili Izrael z Arafatovy smrti

Palestinští představitelé v pátek označili Stát Izrael za „jediného podezřelého“ v případu úmrtí Jásira Arafata. Někdejší předseda palestinské samosprávy podle...

Výběr článků

Načítám