Hlavní obsah

Český manažer Šušák byl v Rumunsku odsouzen za špionáž, dostal deset let

– Bukurešť • Aktualizováno

Rumunský soud vynesl v úterý verdikty nad dvěma exministry a několika manažery za ekonomickou špionáž. Jedním z odsouzených je i český manažer Michal Šušák. Dostal deset let vězení, rozsudek zatím není pravomocný.

Článek

Případ se táhne od roku 2006, kdy manažeři společnosti Crédit Suisse First Boston radili v Rumunsku s privatizací. Šušák byl tehdy manažerem této firmy, později přešel do PPF. Z funkce odstoupil ve chvíli, kdy vyšlo najevo, že je vyšetřován pro své minulé působení v Credit Suisse Group.

Společnost v Rumunsku v minulosti vedla například privatizaci petrochemické společnosti Petrom. Skupina se prý snažila dostat k tajným informacím o strategických firmách, které pak chtěla využít při jednáních o privatizaci.

Nejvyšší trest v případu, 11 let, dostal Bulhar Stamen Stančev, který také pracoval pro Crédit Suisse First Boston. On měl být tím, kdo organizovanou zločineckou skupinu vytvořil spolu s Američanem ruského původu Vadimem Benyatovem. Ten byl v Rumunsku ve vazbě a má si odsedět deset let.

Šušák se ke skupině přidal později.

Odsouzeni byli i bývalí ministři hospodářství a obchodu Codrus Seres a komunikací a informačních technologií Zsolt Nagy. První dostal trest šest let, druhý pět let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám