Hlavní obsah

NATO odsoudilo policejní zásah proti ukrajinským demonstrantům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Jako použití nepřiměřené síly vůči demonstrantům na Ukrajině v úterý odsoudili ministři zahraničí členských zemí NATO víkendový zásah tamní policie v Kyjevě. S prohlášením na tiskové konferenci v Bruselu novináře seznámil generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Nedělní střety demonstrantů s policií poblíž úřadu ukrajinského prezidenta v Kyjevě

Článek

Vláda i opozice by podle aliance měly zahájit dialog a nastartovat v zemi reformní proces.

"Odsuzujeme užití nepřiměřené síly proti mírumilovným demonstrujícím na Ukrajině. Vyzýváme všechny strany, aby se zdržely provokací a násilí," uvádí se v prohlášení, které pro jednání připravila polská delegace.

NATO podle něj pečlivě sleduje situaci v zemi poté, co ukrajinská vláda pod ruským tlakem odmítla pokračovat v přípravě podpisu asociační dohody s EU a do ulic Kyjeva na protest vyšly statisíce lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti se v Kyjevě v noci tvrdě střetli s policiíVideo: Reuters

Prohlášení také zdůrazňuje, že Ukrajina je nyní předsednickou zemí Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Také proto by prý měla dodržovat své mezinárodní závazky a dodržet svobodu shromažďování i vyjadřování.

Ukrajina zůstává partnerem

NATO v úterý také zdůraznilo, že Ukrajina je pro alianci významný partner a že si cení jejího příspěvku k mezinárodní bezpečnosti.

"Naše partnerství bude pokračovat na základě demokratických hodnot, lidských práv a vlády práva," uvedli alianční ministři. NATO podle nich zůstává oddáno podpoře ukrajinských reforem.

Česká republika dávala už odpoledne najevo připravenost prohlášení podpořit. Ministr zahraničí Jan Kohout v Bruselu novinářům řekl, že polský dokument jde podobným směrem jako pondělní vyjádření české diplomacie.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Ministr zahraničí Jan Kohout se svými protějšky Urmasem Paetem z Estonska (vlevo) a Guidem Westerwellem z Německa

Ukrajina formálně na úterním jednání ministrů zahraničí NATO nebyla, přesto téma už dnes v Bruselu několikrát zaznělo. Diskutovat by se o něm mohlo také ve středu na jednání Rady NATO-Rusko s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem.

K vývoji na Ukrajině už v neděli vydal Rasmussen své vlastní prohlášení. Také zdůraznil potřebu za každou cenu se vyvarovat násilí.

"Násilí a hrubá síla nemohou v demokratické společnosti řešit rozdíly v politických názorech," podotkl.

Česko žádá potrestání viníků

Podle Kohouta je situace na Ukrajině, kde vláda v úterý ustála parlamentní hlasování o vyjádření nedůvěry, nadále velice složitá. "My jsme odsoudili všechny násilnosti, které se konaly, především to brutální rozehnání pokojné demonstrace (o uplynulém víkendu). Žádáme, aby byli všichni viníci té brutality potrestáni," připomněl ministr český postoj.

ČR také zdůrazňuje, že ke zklidnění situace a hledání řešení je potřeba zahájit politický dialog napříč stranami také o vztahu Ukrajiny k asociační dohodě s EU.

"My už se v zásadě koordinovali v rámci visegrádské čtyřky," uvedl Kohout.

Rusko, které chce Ukrajinu ve své nyní budované celní unii, kyjevské protesty označuje za důkaz západního vměšování do vnitřní situace země. Janukovyč v úterý odcestoval na návštěvu Číny.

Kohout do Kyjeva zamíří ještě tento týden. Ve čtvrtek a v pátek se v zemi koná ministerské zasedání OBSE.

Reklama

Související články

Do Kyjeva přijíždějí vojenské posily

Demonstranti v ukrajinské metropoli vystupňovali protesty proti vládě prezidenta Janukovyče. V Kyjevě několik tisíc stoupenců proevropské opozice zablokovalo...

Výběr článků

Načítám