Hlavní obsah

Ukrajinský parlament odmítl hlasovat o vládě, premiér se omluvil

– Kyjev

Ukrajinský parlament v úterý odmítl návrh opozice hlasovat o důvěře kabinetu premiéra Mykoly Azarova. Opoziční poslanci se tímto způsobem snažili sesadit vládu, která čelí rozsáhlé kritice za sobotní tvrdé rozehnání demonstrace proti zastavení integrace země s Evropskou unií. Azarov se v úterý za postup policie omluvil, opozice nicméně žádá jeho rezignaci.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský premiér Mykola Azarov

Článek

"Jménem vlády bych rád požádal o odpuštění za akce bezpečnostních jednotek. Prezident a vláda zákroku hluboce litují," řekl premiér o sobotním rozehnání demonstrace na kyjevském náměstí Nezávislosti. Azarov zároveň prohlásil, že se nesmí opakovat "oranžová revoluce" z roku 2004, která vynesla k moci prozápadní reformátory Viktora Juščenka a Juliji Tymošenkovou.

Schůze, na níž chtěla opozice vyslovit vládě nedůvěru, začala v ukrajinském parlamentu ráno. Prosadit hlasování se ale nepodařilo, což podle agentury AP znamená, že politické napětí v zemi zůstává nevyřešeno.

V ulicích metropole jsou nadále tisíce lidí, kteří jsou rozhořčeni, že vláda zastavila sbližování s EU. Kritizují také způsob, jakým policie zasáhla proti protivládním demonstrantům.

Související témata

Foto: Mykhailo Markiv/Presidential Press Service/Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Nynější vlna protivládních demonstrací propukla poté, co ukrajinské vedení na poslední chvíli odvolalo podpis dohody o přidružení Ukrajiny k Evropské unii, který byl plánován na minulý týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám