Hlavní obsah

Janukovyč je úplně odepsaný, píší na Ukrajině

Novinky, Alex Švamberk, Halyna Buhay (Kyjev)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč ještě na summitu s EU ve Vilniusu minulý týden působil jako sebejistý muž, který ví, čeho chce dosáhnout a jak. Muž, který ví, jak získat potřebné peníze. Po víkendovém zásahu proti demonstrantům ale nemá cenu pro nikoho. Uvedl to ve svém úterním komentáři list Večernyje vesty.

Foto: Mykhailo Markiv/Presidential Press Service/Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Článek

Komentátoři uvádějí, že Evropa, která mu hned po jeho odmítnutí podepsat asociační dohodu nadbíhala, ho odepsala.

„A co dál? Nic. To znamená, že na něm už nic moc nezávisí. Evropa Janukovyče už nepotřebuje, Rusko zatím ano, ale jen do té chvíle, než mu Janukovyč přenechá za (zatím hypotetické) miliardy dolarů zbylé podniky, něco, co u nás ještě zůstalo," píší.

„Nebo si někdo myslí, že Putin přidělí peníze ukrajinskému prezidentovi na volby 2015 za jeho věrné oči? Janukovyč se stal "chromou kachnou" (odepsaná existence - pozn. red.) pro všechny. Zdá se, že i pro své okolí, o čemž jasně svědčí události v Kyjevě po summitu," doplňují.

List ale připomíná, že Janukovyč zatím moc v zemi má, i když šanci obhájit svůj post hlavy státu už ne. "Zůstává jenom jedna otázka, která s ním souvisí: bude-li (zatím ještě) prezident Ukrajiny využívat kromě administrativních opatření ještě sílu berkutu (speciálních policejních sil) v březnu 2015. To, co se dělo v Kyjevě o posledním víkendu, dalo jasnou odpověď na tuto otázku," varují komentátoři.

Reklama

Související témata:

Související články

Ukrajinci vyzývají ke generální stávce

Zásah proti demonstrujícím studentům na kyjevském Náměstí nezávislosti neodradil Ukrajince od protestů. V sobu se sešli nejen na Michajlovském náměstí, ale...

Do Kyjeva přijíždějí vojenské posily

Demonstranti v ukrajinské metropoli vystupňovali protesty proti vládě prezidenta Janukovyče. V Kyjevě několik tisíc stoupenců proevropské opozice zablokovalo...

Výběr článků

Načítám