Hlavní obsah

Za útok na šéfa moskevského baletu dostal tanečník šest let vězení

– Moskva • Aktualizováno

Soud v ruské metropoli Moskvě v úterý uznal sólistu baletu slavného Velkého divadla (Bolšoj těatr) vinným z kyselinového útoku na šéfa souboru a uložil mu trest šest let vězení. Pavel Dmitričenko se hájil, že si útok žíravinou neobjednal. Spolu s ním stanuli před soudem ještě dva obžalovaní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bývalý sólista Dmitričenko a jeho komplicové přicházejí k souduVideo: Reuters

 
Článek

„Jejich vina byla plně prokázána,” prohlásila soudkyně Jelena Maximovová.

Umělecký ředitel baletu Sergej Filin byl napaden před svým bydlištěm v Moskvě v lednu. Útočníci mu kyselinou potřísnili obličej a téměř ho oslepili.

„Okamžitě se dostavila obrovská bolest. Byl nádherný zimní večer, tichý s návějemi nového sněhu. Nabíral jsem ho dlaněmi a přikládal si ho na oči a tváře, aby se mi od té agonie ulevilo,” popisoval Filin událost.

Dmitričenko přiznal, že chtěl svého šéfa postrašit, útok kyselinou si však prý neobjednal. Případ odhalil rivalitu v souboru, o které se mluvilo už dříve. Incident vedl k množství personálních změn ve slavném souboru.

Foto: ČTK/AP

Pavel Dmitričenko u soudu

K nápadu zaútočit žíravinou se přiznal další muž, Jurij Zaruckij. Kromě něj stanul u soudu ještě Andrej Lipatov, který Zaruckého vezl na místo činu a následně i z něj.

Žalobci navrhovali pro Dmitričenka devět let v trestním táboře. U Zaruckého žádali trest 10 let, u Lipatova pak šest roků.

Zaruckému soud nakonec 10 roků skutečně vyměřil, Lipatovovi jen čtyři.

Dmitričenko a jeho komplicové musí navíc Filinovi vyplatit náhrady ve výši 3,5 miliónu rublů (zhruba 2,1 miliónu korun).

Foto: ČTK/AP

K útoku se přiznal Jurij Zaruckij

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám