Hlavní obsah

Polák dostal poslední pomazání, ale probral se. Jako ateista vysoudil půl miliónu

Právo, PM

Odškodné 90 tisíc zlotých (594 tisíc korun) vysoudil Polák Jerzy K. (67) od městské nemocnice ve Štětíně, kde mu katolický kněz udělil proti jeho vůli poslední pomazání. Pacient byl tou dobou v kómatu, avšak probral se. Když zjistil, k čemu došlo, vedení nemocnice sdělil, že je „ateista a poskytnutí nevyžádané svátosti považuje za porušení svobody vyznání“.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nemocnice se posléze před soudem bránila, že pacient dopředu neoznámil, že „není katolík, ani to, že si v případě kritického stavu nepřeje poslední pomazání“. „Protože 90 procent Poláků se hlásí ke katolické víře, v nemocnici si nikdo nepřipustil, že právě tento pacient by mohl být nevěřící,“ argumentoval právník nemocnice.

Poté, co Nejvyšší soud rozhodl ve prospěch pacienta-ateisty, rozhořela se v Polsku ostrá diskuse, zda měl pravdu on, nebo zaměstnanci nemocnice. „Personál může v kritické chvíli rozhodnout o mimořádném postupu léčby, ale ne v otázce světonázoru pacienta,“ uvedla přední právnička Jolanta Budzowská.

„Fakt, že ho někdo v bezvědomí pomazal olejem, by pro něho neměl mít žádný význam a neměl by způsobit žádnou újmu,“ namítá katolický publicista Tomasz Terlikowski. V polských nemocnicích působí kolem 500 katolických duchovních s platem v přepočtu 26 tisíc Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám