Hlavní obsah

Zůstaneme tady, dokud vláda nepadne, zní od demonstrantů v Kyjevě

Novinky, Alex Švamberk, Halyna Buhay (Kyjev)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Masové protesty proti ukrajinské vládě Viktora Janukovyče pokračují i v pondělí. Na Náměstí nezávislosti v hlavním městě Kyjevě vyrostlo stanové městečko a jeden z jeho obyvatel Novinkám řekl, že tam zůstanou, dokud nenastane v zemi demokracie.

Foto: ČTK/AP

Protivládní demonstrace v Kyjevě

Článek

Na prvním mítinku, který začal v 16 hodin místního času, zaznělo, že už dvě města Ternopil a Chmelnick podporují opozici. Jako první podle řečníka podpořilo demonstranty zastupitelstvo západoukrajinského Ternopilu. Pak se přidal Chmelnick.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Stanové městečko na kyjevském Náměstí nezávislosti

Na to promluvila ukrajinská vítězka Eurovize Ruslana Lyžičko, která se už účastnila předchozích mítinků, a odsoudila zásahy speciální policejní jednotky Berkut. Komentovala, že Janukovyč se k nim dosud nevyjádřil. „Na co takový prezident, když neví, co se stalo a jak se to stalo? Jedině na plakáty, se kterými víte, kam se jde.“ Dodala, že pro ni už není prezidentem.

Spojená opozice

Tribuna byla hned u stanového městečka, okolo kterého vyrostly též stánky všech tří hlavních opozičních politických stran - Otčiny Julije Tymošenkové, Udaru Vitalije Klička a nacionalistické Svobody. Ta sbírá oděvy pro demonstranty, kteří zůstávají na místě přes noc, přestože se citelně ochladilo a ledový vítr hnal první sníh. Další připravují občerstvení a teplý čaj.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Stanové městečko na kyjevském Náměstí nezávislosti

Demonstranti otevřeně říkají, že na místě zůstanou tak dlouho, jako tomu bylo za oranžové revoluce v roce 2004. „Jsem tady od včerejška a chceme tu zůstat až do vítězství nad režimem, než se zhroutí celý režim, nejen do pádu Janukovyče. Do té doby, než se budou respektovat práva a svobody občanů Ukrajiny,“ uvedl demonstrant se stužkou strany Otčina.

Následně dodal, co si přeje poté: „Je moc důležité, aby vybrali někoho, kdo bude reprezentovat Ukrajinu. Jsme pro Julii. Chceme mít stejně demokratický stát, jako máte vy v Česku, kde se respektují lidská práva a svoboda.“

Reklama

Související témata:

Související články

Ukrajinci vyzývají ke generální stávce

Zásah proti demonstrujícím studentům na kyjevském Náměstí nezávislosti neodradil Ukrajince od protestů. V sobu se sešli nejen na Michajlovském náměstí, ale...

Výběr článků

Načítám