Hlavní obsah

Chorvaté v referendu zamítli sňatky homosexuálů

Záhřeb

Chorvaté v referendu zamítli homosexuální sňatky. Vyplývá to podle agentury AFP z prvních dílčích výsledků hlasování. Podle údajů ze třetiny volebních místností se skoro 65 procent voličů vyslovilo pro to, aby ústava země definovala manželství jako „svazek mezi mužem a ženou”. Podobný výsledek se očekával a bude platný a závazný bez ohledu na účast.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Mima Simicová a její přítelkyně Marta Sisaková hlasují v referendu v Záhřebu.

Článek

Referendum prosadili konzervativci podporovaní místní silnou katolickou církví. Voliči odpovídali na jedinou otázku, znějící: "Souhlasíte s tím, že manželství je svazkem mezi mužem a ženou?". Kladně se podle posledních průzkumů chystalo odpovědět 59 procent dotázaných.

Levicová vláda v Záhřebu se zákazem homosexuálních sňatků nesouhlasí a označuje ho za omezování práv sexuálních menšin. Stejně se na celou věc dívá i prezident Ivo Josipovič, který v neděli deníku Jutarnji list řekl, že na otázku z referenda odpoví ne, protože jeho organizátoři se podle něj snaží zemi vrhnout "o několik století nazpět".

Za práva homosexuálů v sobotu v Chorvatsku demonstrovaly desetitisíce lidí.

Plebiscit prosadili konzervativci, kteří pod zákonem požadovanou petici sesbírali více než 740 000 podpisů. V parlamentu pak pro referendum hlasovalo 104 ze 151 poslanců, 13 bylo proti a pět se zdrželo.

Volání po referendu zesílilo poté, co vláda loni zavedla sexuální výchovu ve školách a pak naznačila, že by chtěla homosexuálním párům zaručit částečně stejná práva jako sezdaným heterosexuálním dvojicím, například pokud jde o dědické právo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám