Hlavní obsah

Tusková píše v knize o zklamání, nevěře i alkoholismu

Právo, Pavol Minárik
Varšava

Pětatřicetiletou trnitou cestu po boku jednoho z nejznámějších polských politiků, v níž nechyběly nevěra, odcizení ani alkohol, líčí na 400 stránkách své knihy nazvané Mezi námi Malgorzata Tusková (56), manželka šestapadesátiletého polského premiéra Donalda Tuska.

Foto: Wojciech Olkusnik, Reuters

Donald Tusk líbá svou ženu Malgorzatu.

Článek

Dvojici studentů Gdaňské univerzity bylo jednadvacet, když se unáhleně rozhodla pro svatbu. „Přísní rodiče mi nedovolili být s Donaldem déle než do desáté hodiny večer, takže jsme se rozhodli, že se vezmeme,“ vrací se Malgorzata Tusková vzpomínkami.

Bydleli v minibytě o dvanácti čtverečních metrech. Donald v noci ve tři hodiny vstával a chodil drhnout paluby lodí v přístavu v Gdyni a ještě prodával knihy v podchodu na nádraží, aby měli z čeho žít. Chudoby a strádání si přesto užili až nad hlavu. „Tehdy jsem se naučila žít skromně a hlavně šetřit,“ napsala.

Rozvod na spadnutí

„Byli jsme šest let manželé a synu Michalovi byly necelé dva roky, když jsem už nedokázala s Donaldem žít. Přehlížel mě, ponižoval, ustrkoval, vynucoval si to svoje a vůbec se o mě nezajímal,“ postěžovala si na stránkách své autobiografie.

„Už jsem nechtěla, aby mi dál ničil život, takže jsem se rozhodla pro rozvod. Všichni okolo nás nepochybovali o tom, že se definitivně rozcházíme, už jsem si za něho hledala náhradu,“ vybavuje si.

Foto: Peter Andrews, Reuters

Polský premiér Donald Tusk

Na poslední chvíli ji ještě Donald uprosil a ona změnila stanovisko. „Prožili jsme spolu 35 let a mám pocit, že celou tu dobu nás stíhala jedna krize za druhou, a to i několikrát týdně,“ svěřila se manželka polského ministerského předsedy. „Neměla jsem v životě na růžích ustláno, spíš jako kdybych se celé ty roky prodírala trním, avšak zvykla jsem si a netvrdím, že nemám Donalda ráda.“

Na nákup i se smetím

Donald Tusk se od mládí náruživě zajímal o politiku a jeho žena ji naopak bytostně nesnášela. Mělo to však i své výhody. Doma se o politice příliš nehovořilo, žádná vládní dilemata se po večerech neprobírala.

Boj proti komunismu se tak neobešel bez mnoha lahví vodky a jeřabinové kořalky. „Muž se vrací domů spokojený a lehce opilý,“ píše autorka. „Bude líp, když tu svou revoluci provedete střízliví!“ láteřím naštvaná, protože nevím, co je pro ně důležitější: demonstrace, anebo pitka?“

„Jsem jeho žena, nikoli ministr, a tak poslat Donalda do obchodu nebo se smetím považuji celou dobu za něco normálního. Žádné hvězdné manýry mu doma netrpím. Navíc ho celou dobu tahám z oblaků zpět na zem, čímž mu, jak doufám, sloužím nejlépe, jak dovedu,“ píše Malgorzata Tusková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám