Hlavní obsah

Český stát ani Czech Coal Services nemají nárok na odškodnění v kauze MUS

Aktualizováno

Podle švýcarského soudu nemají Česká republika ani Czech Coal Services nárok na odškodnění v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS). Plyne to z pátečního zdůvodnění verdiktu. Náhrady se mohou domáhat v občanskoprávním sporu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Článek

Soud ve švýcarské Bellinzoně oznámil rozhodnutí o více než 600 miliónech švýcarských franků (asi 13,3 miliardy korun) zablokovaných ve Švýcarsku při vyšetřování kauzy.

Soud přitom dnes rozhodl, že nepravomocně odsouzení Jiří Diviš, Antonín Koláček, Marek Čmejla, Petr Kraus a Oldřich Klimecký a zesnulý Luboš Měkota mají švýcarskému státu zaplatit přes 700 miliónů švýcarských franků odškodného.

Švýcarští vyšetřovatelé začátkem roku 2008 na řadě účtů zajistili aktiva všech pěti odsouzených, kteří jsou podle soudu vinni podvody, praním špinavých peněz či porušením povinností při správě cizího majetku.

Jak mohla vzniknout škoda Švýcarsku? Diví se obhajoba

„Neexistuje žádná myslitelná teoretická ani praktická konstrukce, jak by prodejem mosteckých hnědouhelných dolů ze státních do soukromých rukou mohlo být poškozeno Švýcarsko. Toto rozhodnutí proto pouze potvrzuje skutečnost, že celý proces byl vykonstruován s jediným cílem – zkonfiskovat peníze občanů České republiky ve prospěch občanů Švýcarské federace,” sdělila Novinkám advokátka obviněných Karolina Zelenková.

„Apelujeme tímto na vládu České republiky, aby proti tomuto bezprecedentnímu kroku Švýcarské federace důrazně zakročila a připomněla Švýcarsku, že Česká republika je stále suverénním státem,” dodala Zelenková.

CCS podle soudu nevyvíjí ekonomickou činnost

Předseda tribunálu Jean-Luc Bacher řekl, že v případě České republiky šlo škody jen odhadnout a jejich přesné vyčíslení by si vyžádalo nepřiměřené úsilí. Česká republika podle něj může tuto škodu prokázat občanskoprávní cestou.

V případě CCS řekl, že jde o společnost neprovádějící ekonomickou činnost. Stejně tak zpochybnil spojitost CCS s původní MUS, která prošla mnoha změnami.

Prokurátorka Graziella de Falco Haldemannová novinářům sdělila, že ji rozhodnutí o České republice překvapilo. Zdůraznila ale, že ČR se může domoci odškodného jinými cestami, například žádostí o mezistátní pomoc, kterou již podala.

CCS zatím nekomentuje

"Obsah ani případné dopady rozsudku nebude společnost CCS komentovat, dokud se neseznámíme s přesným zněním rozhodnutí soudu. Teprve po jeho prostudování může padnout rozhodnutí o dalších krocích společnosti CCS v tomto případu," uvedl k vynesenému rozsudku mediální zástupce společnosti Vít Kurfürst.

Bellinzonský soud v říjnu uvedl, že odsouzení způsobili svým jednáním českému státu škodu ve výši 97 miliónů švýcarských franků, tedy něco přes dvě miliardy korun.

Prokuratura na závěr procesu navrhovala, aby Czech Coal Services dostala ze zablokovaných peněz 276 miliónů švýcarských franků (6,1 miliardy Kč) a český stát téměř 150 miliónů (3,3 miliardy Kč).

Soud shledal v kauze MUS vinnými Jiřího Diviše, Antonína Koláčka, Marka Čmejlu, Petra Krause a Oldřicha Klimeckého. Letos v říjnu pětici uložil nepodmíněné tresty vězení od roku a čtyř měsíců do čtyř let a čtyř měsíců. Všichni bývalí majitelé a exmanažeři MUS byli uznáni vinnými z podvodů a praní špinavých peněz. České ministerstvo financí rozsudek, který je zatím nepravomocný, přivítalo, zatímco odsouzení trvají na své nevině a čeká se jejich odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám