Hlavní obsah

Polskem otřásá korupční skandál, jde o miliardy

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polskem otřásá rozsáhlá korupční aféra ve státní správě. V největším skandálu od roku 1989 došlo ke zmanipulování na sto tendrů na nákup informační techniky v celkové hodnotě asi dvě miliardy zlotých (13 miliard Kč). Policie obvinila desítky lidí z ministerstev i soukromých firem. Hlavní aktér prý nosil úplatky v kufřících.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

Agenti Ústředního protikorupčního úřadu (CBA) zatím obvinili 40 lidí, mezi nimiž nechybějí vysocí úředníci ministerstev, ale i představitelé soukromých firem. „Počet zatčených může dosáhnout až 200 lidí,“ napsal deník Gazeta Prawna (GP).

Největším „esem“ mezi zatčenými je zatím šéf Centra pro státní objednávky Andrzej M., který měl manipulovat soutěž za 1,2 miliardy zlotých. Podle zatím zjištěného rozsahu jen on převzal úplatky ve výši kolem pěti miliónů zlotých a k tomu ještě množství „pozorností“, jako je luxusní auto, motocykl, drahý byt apod.

Dlouhodobě se choval jako člověk stojící nad zákonem. „Na každé instituci měl vysoce postaveného známého, který měl na starosti nákup techniky. Neobával se nikoho, tajné služby nevyjímaje, úplatky si odnášel v plných kufřících,“ uvedl jeden ze svědků v televizi TVN24.

Začínal v Interpolu

Andrzej M., kterému je kolem 40, vystudoval informatiku a kariéru začal v polské pobočce Interpolu. Poté postupoval v policii výš, v roce 2007 řídil zavádění schengenského bezpečnostního systému v zemi a odtud přešel do Centra pro státní objednávky. Podle vyšetřovatelů úplatky začal brát už v policii – viceprezident počítačové firmy Netline Janusz J. mu dal 730 tisíc zlotých, největší jednorázový úplatek, který obviněný přijal.

CBA potřeboval tři roky na rozšifrování složitého úplatkářského systému. „Peníze brali všichni, kteří se pohybovali v této oblasti, a dávali je všichni, kteří chtěli státní zakázky,“ napsala GP.

Vynucované mlčení

Ty, kteří se nechtěli dát podplatit, přeřazovali na nižší funkce či na jiná oddělení. Jejich mlčení si vynucovali podpisem, za nímž stála korupce.

Dnes však toto mlčení začíná mizet. „Za přislíbené nižší tresty nebo za zrušení obvinění stále více úředníků odhaluje další podrobnosti. Dešifrujeme vazby mezi tajnými službami, státními úředníky a počítačovými koncerny,“ oznámila CBA.

„Přestože se skandál týká téměř všech polských ministerstev, vláda dělá, jako by se nic nestalo,“ reagoval na aféru Jaroslaw Kaczyňski, šéf opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS). S dalšími opozičními stranami žádá zřízení parlamentní vyšetřovací komise.

Předsedkyně Sejmu Ewa Kopaczová (za vládní Občanskou platformu) to zatím odmítá s tím, že CBA si s tím poradí sama. Stranický šéf Kopaczové a premiér Donald Tusk prohlásil, že „žádný si nemůže být jist svou beztrestností“.

Zvláštní konta s milióny
Americké počítačové koncerny IBM a Hewlett Packard i s nimi spojené polské firmy shromažďovaly na speciálních kontech miliónové částky na uplácení.
Polští vyšetřovatelé požádali o pomoc americkou FBI, aby se zjistilo, kolik miliónů firmy z USA do Polska poslaly.
Vysoká úřednice polského ministerstva zahraničí Monika F. se přátelila s vlastníkem počítačové firmy Januszem J., který v resortu diplomacie vyhrál mnohé tendry.
Počet zadržených může v příštích týdnech dosáhnout až čísla 200.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám