Hlavní obsah

Dávku v hmotné nouzi bude nutné na Slovensku odpracovat

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenští poslanci zpřísnili vyplácení dávek v hmotné nouzi. Pokud nezaměstnaný odmítne nabízenou práci v obecních službách, tato dávka se mu nebude vyplácet.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Základní dávka v hmotné nouzi představuje 61,60 eura (1 680 Kč). Od příštího roku se bude vyplácet pouze lidem, kteří měsíčně odpracují minimálně 32 hodin ve obecních službách. Obce by měly nezaměstnaným nabídnout veřejně prospěšnou práci ve zmíněném rozsahu. Pokud obec nebude mít pro nezaměstnaného práci, dávka se mu vyplatí.

Zmocněnec vlády pro romské komunity Peter Pollák zákonnou úpravu uvítal. Uvedl, že novela je první krok k odstranění napětí, z něhož čerpají extremisté. Narážel na nedávné vítězství kandidáta extrémně pravicové Ľudové strany Naše Slovensko Marina Kotleby ve volbách župana (hejtmana) v Banskobystrickém kraji.

Vláda využila protiromských nálad, tvrdí opozice

Opoziční strana Svoboda a Solidarita (SaS) tvrdí, že zákon o hmotné nouzi je protiústavní, protože podle ústavy má každý člověk nárok na pomoc, která je nevyhnutelná k zabezpečení základních životních podmínek. „Vládní socialisté jednoznačně sázeli na protiromské nálady, které ve společnosti jsou,“ komentovala prosazení novely poslankyně SaS Lucia Nicholsonová.

Na Slovensku je bez práce asi 400 tisíc lidí. Dávku v hmotné nouzi dostává přes 180 tisíc z nich.

Parlament zpřísnil rovněž podmínky pro vyplácení přídavků na děti. Pokud dítě spáchá přestupek, od února 2014 bude možné pozastavit vyplácení příspěvků na něj.

Anketa

Měla by se povinnost odpracovat si dávku hmotné nouze zavést i v ČR?
Ano
93 %
Ne
7 %
Celkem hlasovalo 15245 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám