Hlavní obsah

Snowden má pojistku pro soudný den: seznamy agentů

Novinky, rei

Mezi dokumenty, které bývalý technik CIA Edward Snowden vzal americkým tajným službám, jsou i seznamy agentů, a to nejen amerických, ale i z dalších zemí a rozvědek. Podle zdroje agentury Reuters má Snowden dokumenty uloženy na internetu a přístup k nim kryje systém hesel. Britský deník The Daily Telegraph materiály překřtil na „pojistku pro soudný den”.

Foto: Reuters

Edward Snowden

Článek

„To nejhorší teprve přijde,“ řekl agentuře pod podmínkou zachování anonymity bývalý zástupce americké administrativy.

Tajné služby se podle zdroje obávají, že dokumenty budou odtajněny v případě Snowdenova dopadení anebo usmrcení. Třicetiletý Snowden je má mít uloženy na internetových serverech, takže je možné se k nim dostat odkudkoliv (jedná se o technologii tzv. cloud computingu). Přístup je ale kryt důmyslným systémem hesel, které Snowden sdílí s ještě nejméně třemi spolupracovníky.

Podle zdroje Reuters svazuje existence tajných svazků Spojeným státům ruce. USA marně usilují o vydání Snowdena z Ruska, kam po zveřejnění tajných dokumentů o sledování americkými tajnými službami uprchl přes Hongkong. Rusové mladému Američanovi udělili dočasný azyl na rok.

USA se navíc obávají, že do dokumentů proniknou ruské nebo čínské tajné služby.

Související téma:

Foto: ČTK/AP

Edward Snowden

Edward Snowden nikdy nepřiznal, kolik dokumentů ukradl, když pracoval pro americkou Národní agenturu pro bezpečnost (NSA). Odhaduje se však, že může jít až o 200 000 dokumentů. Dosud byl zveřejněn jen zlomek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám