Hlavní obsah

Dohoda Merkelové s SPD vydláždila cestu k německé vládní koalici

– Berlín

Špičky německých konzervativců (CDU/CSU) kancléřky Angely Merkelové a sociální demokracie (SPD) dospěly v noci na středu k dlouho očekávané dohodě umožňující vznik vlády velké koalice.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Kancléřka Angela Merkelová a předseda CSU Horst Seehofer

Článek

Během více než 17hodinového jednání se podařilo dosáhnout shody v nejdůležitějších otázkách včetně minimální mzdy, dvojího občanství či růstu důchodů, informovala agentura DPA. Smlouvu by strany chtěly veřejnosti představit během středy.

Minimální mzda by podle dohody měla od roku 2015 činit 8,50 eura (232 Kč) na hodinu s možností přechodného období do roku 2017. SPD se podařilo prosadit svůj požadavek na plošné zavedení tohoto nejnižšího výdělku, u nějž se Merkelová snažila prosadit rozdílnou výši podle typu zaměstnání a regionu.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Vůdce SPD Sigmar Gabriel (vlevo) přichází na jednání o německé vládní koalici

CSU naproti tomu přestala blokovat vznik nároku na dvojí občanství. Na něj by podle návrhu smlouvy měli mít právo mladí lidé z přistěhovaleckých rodin, kteří se až dosud musí ve 23 letech rozhodnout pouze pro jeden pas.

Smlouvu posoudí straníci SPD

SPD se podařilo prosadit také růst některých důchodů, z nějž by měly profitovat například matky, kterým se v penzijním systému více zhodnotí čas strávený výchovou dětí.

Ke kompromisu dospělo vyjednávání v otázce energie z obnovitelných zdrojů. Zatímco SPD požadovala, aby podíl zelené elektřiny na německé spotřebě do roku 2030 činil 75 procent, konzervativci chtěli 50 - 55 procent. Dohodnutá varianta počítá s 55 - 60 procenty.

Návrh koaliční dohody by nyní měla sociální demokracie předložit k posouzení svým 473 000 členům. Když velkou koalici odsouhlasí, bude mít Německo novou vládu, v opačném případě CDU/CSU nevylučuje předčasné volby. Stranické referendum SPD by se mělo uskutečnit v první polovině prosince.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám