Hlavní obsah

Lotyšsko po tragédii v Rize na minutu utichlo

Riga

Záchranáři v lotyšském hlavním městě Rize rozebrali všechny trosky zříceného obchodního centra, oznámila v pondělí agentura LETA. Při kolapsu budovy zemřelo 54 lidí. V péči lékařů zůstává 29 dalších. Stav několik z nich je vážný.

BEZ KOMENTÁŘE: Lotyšsko po tragédii v Rize na minutu utichloVideo: Novinky

 
Článek

Celá země uctila ráno památku obětí minutou ticha. Večer skončí třídenní státní smutek, při němž místní rozhlasové a televizní stanice ze svého programu vyřadily zábavní pořady a sportovní přenosy, divadla nehrála a internetová média vypnula reklamu.

Ministerstvo vnitra v noci na pondělí vydalo kompletní seznam obětí, který potvrdil i smrt tří cizinců – muže a ženy z Ruska a dívky z Arménie.

Úřady už také dříve rozhodly, že na místě strženého obchodního domu nebude v budoucnu žádná stavba stát.

Foto: ČTK/AP

Květiny a svíčky u zřícené budovy obchodního domu Maxima v Rize

Budovali zahradu na střeše

Tisk se mezitím stále více zabývá možnými příčinami havárie. Podle baltské agentury BNS mohla být chyba na straně rižského stavebního úřadu, který stavební práce na střeše obchodního centra schválil.

V sousedství pavilonu vyrostl výškový činžovní dům, k němuž měla patřit zahrada a dětské hřiště na střeše obchodního centra. V rámci stavebního povolení místní úřad umožnil stavebním firmám složit na střeše pavilonu těžký stavební materiál, který střecha neudržela.

Foto: pro Novinky Petr Oulický

Uctění památky obětí kolapsu obchodního domu v Rize

Agentura LETA napsala, že během výstavby obchodního centra se změnil typ konstrukce střechy kvůli problémům na straně dodavatelské firmy. Podle agentury nový typ nebyl pro daný účel vhodný. Projektanti se ale hájí tím, že starou i novou konstrukci prověřoval statik na zatížení ve výši jedné až půldruhé tuny na čtvereční metr.

Lotyšské soudy podle médií čeká dlouhá právní bitva a soudní znalce množství expertiz. Majitelé obchodního centra, správci objektu ani stavební firmy se zatím k neštěstí nechtějí v médiích vyjadřovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám