Hlavní obsah

Úspěch extremisty Kotleby padá na hlavu politiků, píší na Slovensku

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Volební úspěch pravicového extremisty Mariana Kotleby slovenský tisk přičítá především současným politickým elitám. Vůdce ultrapravicové Lidové strany Naše Slovensko Kotleba v sobotu nečekaně vyhrál v přímé volbě předsedy Banskobystrického kraje. Porazil tak kandidáta vládního Směru premiéra Roberta Fica. Marian Kotleba v minulosti například organizoval protiromské pochody.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Marian Kotleba koupil pozemek v romské osadě u obce Krásnohorské Podhradie a chce zbourat nelegálně postavený dům.

Článek

Vítězství Mariana Kotleby Deník Nový čas dává do přímé souvislosti s neschopností kandidáta vládní strany Směr.

„Všichni by se měli nad sebou zamyslet. Zamyslet by se měli především ve straně Směr, protože to byl právě jejich kandidát, kdo nedokázal Kotlebu porazit. Vladimír Maňka, místopředseda Směru, europoslanec a župan, prohrál s pouličním křiklounem a protiromským štváčem,“ uvedl deník.

Podle Nového času zbývá doufat, že Slovensko bude mít v čele kraje extremistu pouze čtyři roky. „Kotlebovo zvolení by mělo být pro standardní demokratické strany impulzem, aby v každých volbách starostlivě zvažovaly, jakou osobnost do souboje postaví. Už nestačí pouze se přikrýt stranickou značkou,“ dodává list.

Foto: Ivan Vilček (Bratislava)

Pozemek patří Marianu Kotlebovi (v zeleném svetru)

Deník Pravda konstatuje, že nic nepovzbuzuje extrémní postoje lépe než strach. „Náš stát je plný strachu. Strachu z osobního bankrotu, ze ztráty obživy a osobní hrdosti. Strach z toho, že pokud se vám něco stane, neštěkne po vás ani pes,“ uvedl list.

Podle Pravdy na tyto obavy spoléhají extremisté. „Jejich návod zní: pokud máte problém, obviňte z něho své sousedy nebo nějakého skrytého, zákeřného a mocného nepřítele. Jediným způsobem, jak zavřít Pandořinu skřínku, je bojovat proti strachu, který ovládá nezanedbatelnou část našich spoluobčanů,“ napsal list.

Hlas periferie

Deník Hospodárske noviny uvedl, že Kotleba se pro frustrované lidi stal hlasem periferie. „Pro některé je zárukou, že udělá pořádek s cikány, pro druhé exotem, který udělá vítr v regionální politice kšeftů, a pro třetí symbolem změny, kterou sice nikdo neumí pojmenovat, ale vždy se najde někdo, kdo ji ztělesňuje,“ píše list.

Kotleba se podle deníku stal reálnou politickou alternativou vůči hodnotám, které odlišují demokracii od totality, listopad 1989 od února 1948 a současné Slovensko od fašistického Slovenska v letech 1939–1945. „Může si svléknout gardistickou uniformu, ale z obdivu k Jozefu Tisovi, relativizace holocaustu Židů nebo nenávisti k menšinám se nesvleče nikdy,“ dodal list.

Podle deníku Plus jeden deň byly volby na středním Slovensku referendem, v němž voliči odmítli celý současný politický systém se všemi figurkami, které ho reprezentují.

„Zasloužilé politiky totiž vnímá velká část veřejnosti jako zkorumpované. Kotleba proti nim působí jako čistý člověk z ulice. Mnoha lidem nepřekáží, že na tuto čistotu dopadá stín extremistického a fašistického pozadí,“ uvedl list. Pokud Fico a jeho Směr začne ztrácet dech, nemusí ho podle deníku vystřídat jiná kvalitnější alternativa, ale právě naopak, hrubozrnný populismus a extremismus.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám