Hlavní obsah

Dvojice věznící tři otrokyně byla zatčena už v 70. letech

Londýn

Dva lidé zadržení na jihu Londýna kvůli tomu, že drželi třicet let tři ženy jako své otrokyně, byli podle sdělení policie zatčeni už v sedmdesátých letech.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Policejní auto u vjezdu do čtvrti Lambeth

Článek

Policie sice uvedla, že byla dvojice zatčena už dříve, ale nesdělila, v jaké souvislosti. Odmítla i sdělit, zda mají záznam v trestním rejstříku.

25. října byly v Lambethu osvobozeny tři ženy, Malajka ve věku 69 let, 57letá Irka a třicetiletá Britka.

Ve čtvrtek byl v případu zadržen pár ve věku 67 let, který byl poté propuštěn na kauci, když odevzdal pasy. Nevrátil se však do nemovitosti, kde byly vězněny tři ženy. Dvojice je zřejmě sezdaná a je podezřelá z toho, že na ženách vynucovala násilím práci. Vyšetřována je i kvůli porušování imigračních zákonů, i když se nepředpokládá, že osvobozené ženy jsou oběťmi obchodu s lidmi.

Bili je a vymývali jim mozek

Velitel policie Steve Rodhouse dodal, že ženy nebyly připoutány a zjišťuje, co je drželo v domě. Dodal, že jejich výpověď podala otřesný obraz toho, co se může odehrávat v navenek normálně vypadající rodině. Podle police byly bity a byl jim vymýván mozek, ale nebyly sexuálně zneužívány.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V domě v londýnském Lambethu věznila dvojice tři ženyVideo: Reuters

Ženy se dostaly na svobodu, protože Irka se náhodou dostala k telefonu a zavolala charitativní organizaci Freedom, jejíž zakladatelku viděla v televizi. Od 18. října se zaměstnanci charity mluvila po telefonu několikrát. Trojice opustila nemovitost, když tam nebyli věznitelé.

Policisté zatím nevědí, zda ženy jsou nějak spřízněné, ale předpokládají, že nejmladší prožila celý život v nemovitosti. Zjišťují, kde se narodila.[celá zpráva]

Britské ministerstvo vnitra v pátek sdělilo, že předloží parlamentu návrh zákona, který umožní odsuzovat podobné novodobé otrokáře k trestu doživotního vězení. Text bude také počítat s vytvořením místa zvláštního komisaře, který se bude otroctvím v zemi zabývat.

Reklama

Výběr článků

Načítám