Hlavní obsah

Střelec z Paříže si dříve odseděl čtyři roky za podíl na pětinásobné vraždě

Paříž
Aktualizováno

Střelcem, který v pondělí těžce zranil fotografa levicového deníku Libération, je Abdelhakim Dekhar, uvedla zpravodajská stanice BFM-TV, kde v pátek vyhrožoval zaměstnancům a pohodil tam dvě nábojnice. Muž byl v roce 1998 odsouzen za podíl na sériové vraždě pěti lidí.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Francouzský ministr vnitra Manuel Valls jde oznámit dopadení střelce z redakcí.

Článek

Policie zadržela muže ve středu večer v odstaveném voze v podzemním parkovišti v Bois-Colombes ležícím deset kilometrů severozápadně od Paříže. [celá zpráva]

Muži odebrali vzorky DNA. Podle prokuratury odpovídaly vzorkům odebraným na všech čtyřech místech útoků, v redakcích BFM-TV a Libération, před bankou Societé Genérale i v autě, které unesl a jehož řidiče donutil, aby ho odvezl od banky do centra, kde zmizel v metru. [celá zpráva]

Motiv jeho činu zatím není znám. Muž zatím nemohl být vyslechnut, podle policie nebyl zcela při smyslech. Vyšetřovatelé dospěli k závěru, že si vzal nějaké léky, našli je rozsypané ve voze. Spekuluje se, že mohl chtít spáchat sebevraždu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamery zachytily střelce v pařížské redakci Video: Reuters

Dekhar byl v roce 1998 odsouzen na čtyři roky za podíl na sériové vraždě pěti lidí v případu anarchistické dvojice Reyová - Maupin. Dal pistoli Florence Reyové, jejíž přítel Audry Maupin s ní v roce 1994 zabil tři policisty a taxikáře při pokusu získat další zbraně. Nakonec při honičce zemřel i on. Dekhar tvrdil, že je nevinný. Tvrdil, že ho naverbovala alžírská tajná služba s cílem proniknout mezi francouzskou ultralevici.

Střelec zanechal dopis

Podle webu Le Nouvel Observateur se u zadrženého našel dopis, ve kterém "blouznícími výrazy a hatmatilkou" hovoří o Libyi, Sýrii a situaci v arabských zemích.

"Jedná se o dost zmatené psaní, které by vysvětlovalo toto gesto. Nic ale zatím nedovoluje stanovit, že údajný střelec jednal z nějakých politických důvodů," citovala AFP zdroj blízký vyšetřování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám