Hlavní obsah

Milan Kňažko sbírá podpisy potřebné ke kandidatuře na prezidenta

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Herec a politik Milan Kňažko (68) začal sbírat podpisy pro svou kandidaturu na post prezidenta Slovenské republiky. Slovenská média spekulovala, že svou kandidaturu oznámí symbolicky 17. listopadu. To se nestalo. Kandidaturu zatím neoznámil ani premiér Robert Fico.

Foto: Milan Malíček, Právo

Milan Kňažko na snímku s Jiřím Bartoškou

Článek

Podle posledních průzkumů veřejného mínění by však ani v současnosti nejoblíbenější slovenský politik neměl v prezidentských volbách vítězství jisté.

Listopadový průzkum agentury Focus přiřkl Ficovi v prvním kole 36,9 procenta, čímž by jasně zvítězil. Do druhého kola by se podle průzkumu dostal s nezávislým kandidátem Andrejem Kiskou, který by získal 17,9 procenta hlasů. Jenže podle stejného průzkumu by Kiska ve druhém rozhodujícím kole dokázal Fica porazit procentuálním poměrem hlasů 51:49.

Kňažko by podle stejného průzkumu získal pouze 7,2 procenta hlasů. Tribun listopadových dnů na Slovensku však upozornil, že o své kandidatuře zatím definitivně nerozhodl a podpisy sbírá jen pro jistotu, aby stihl všechny zákonem stanovené lhůty. Prezidentské volby se na Slovensku budou konat na jaře příštího roku, kdy současné hlavě státu Ivanu Gašparovičovi vyprší druhé funkční období. Pro kandidaturu je potřebných 15 tisíc podpisů občanů.

Není prý bez šancí

Navzdory naměřeným nízkým procentům v průzkumu se sociolog Martin Slosiarik domnívá, že Kňažko není bez šance. „Milan Kňažko má své sympatizanty i obdivovatele, pravděpodobně spíš mezi lidmi, kteří naživo zažili revoluci,“ uvedl Slosiarik deníku Sme.

Kňažko patřil mezi zakladatele hnutí Veřejnosti proti násilí (obdoba českého Občanského fóra). Následně stál po boku Vladimíra Mečiara a po rozdělení Československa se stal prvním ministrem zahraničí samostatné Slovenské republiky. S Mečiarem se však brzo rozešel a objevil se zase v první vládě premiéra Mikuláše Dzurindy jako ministr kultury.

Po roce 2002 z politiky odešel, hrál v divadle i ve filmu a nějaký čas šéfoval komerční televizi Joj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám