Hlavní obsah

V Rusku propustili brazilskou aktivistku Greenpeace

Petrohrad

Petrohradský soud schválil v úterý propuštění brazilské ekoložky Any Pauly Alminhany Macielové z vyšetřovací vazby na kauci ve výši dvou miliónů rublů (asi 1,2 miliónu Kč). Aktivistka z hnutí Greenpeace je první z cizinců zadržených před dvěma měsíci při protestu proti chystané těžbě ropy v Arktidě.

Foto: Denis Sinyakov, Reuters

Aktivisté z Greenpeace u ropné plošiny Prirazlomnaja.

Článek

Třicetičlennou posádku lodi Greenpeace Arctic Sunrise ruské úřady zadržely 19. září a následně ji vzaly do dvouměsíční vazby, která má vypršet 24. listopadu. Všichni zadržení tak mají tento týden předstoupit před soudy v Petrohradu.

Ty v pondělí souhlasily s propuštěním na kauci tří ruských občanů - fotoreportéra, lodní lékařky a mluvčího ruské pobočky Greenpeace. Australskému radistovi však vazbu prodloužily o tři měsíce, až do 24. února.

Ruské úřady nejprve aktivisty Greenpeace, kteří se pokusili proniknout na ještě neprovozovanou těžební plošinu Gazpromu, obvinily z pirátství, nad čímž se pozastavil i prezident Vladimir Putin, později jim obvinění změnily na výtržnictví. Ale i za to jim hrozí několik let v ruském vězení.[celá zpráva]

Greenpeace odmítá obvinění jako nepodložené i nezákonné, protože ruští pohraničníci prý zadrželi loď a posádku v mezinárodních vodách Barentsova moře. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám