Hlavní obsah

V Londýně začal soud s islamisty, kteří na ulici zabili vojáka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

V Londýně začal v pondělí soud se dvěma muži nigerijského původu obžalovanými z květnové vraždy britského vojáka Lee Rigbyho. Projednávaly se jen procedurální záležitosti. Předpokládá se, že ostře sledovaný proces potrvá tři týdny.

Foto: Neil Hall, Reuters

Protestující před londýnským soudem Old Bailey před začátkem procesu s vrahy vojáka Lee Rigbyho.

Článek

Pětadvacetiletý Rigby se stal obětí vraždy 22. května ve čtvrti Woolwich na jihovýchodě Londýna, když se vracel do kasáren. Z útoku jsou obžalováni osmadvacetiletý Michael Adebolajo z Romfordu v anglickém hrabství Essex a dvaadvacetiletý Michael Adebowale z Greenwiche u Londýna. Oba se hlásí k radikálnímu islámu.

Útočníci nejprve Rigbyho srazili za bílého dne autem a poté ho dobili noži a sekáčkem. Po činu neutekli, ale odtáhli Rigbyho mrtvolu doprostřed ulice, nechali se natáčet a kolemjdoucím tvrdili, že jde o odplatu za akce britských vojáků v muslimských zemích.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Muž s krvavýma rukama a zbraněmi mluví o napadení v LondýněVideo: Reuters

Britská vláda čin označila za akt terorismu, ale obžaloba ho jako terorismus nehodnotí.

Adebolajo je také obžalován z pokusu o vraždu dvou policistů, kteří dorazili na místo činu. Oba jsou obžalováni i z nedovoleného držení střelné zbraně a ze spiknutí zabít policistu. Oba odmítli vinu ve všech bodech obžaloby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám