Hlavní obsah

V Německu chtějí ocenit Snowdena, navrhují dokonce Nobelovu cenu

– Berlín

Německá opozice v pondělí kritizovala nečinnost vlády kancléřky Angely Merkelové v aféře amerického špehování státníků spojeneckých zemí. Předák postkomunistické Levice dokonce navrhl, aby Edward Snowden, který světu monitorovací praktiky USA vyzradil, dostal Nobelovu cenu za mír.

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP

Edward Snowden

Článek

Kancléřka Merkelová na pondělní mimořádné schůzi dolní komory německého parlamentu věnované odposlechovému skandálu amerických tajných služeb znovu vyzvala Spojené státy k vysvětlení jejich sledovacích aktivit, jejichž terčem byla údajně i ona sama.

"Ta obvinění jsou vážná a musí být vysvětlena. A co je možná ještě důležitější, do budoucna je nutné vytvořit novou důvěru," apelovala v projevu na Američany Merkelová, jejíž mobilní telefon americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) podle informací vynesených Snowdenem sledovala řadu let a přestala s tím prý až letos v létě.

K tomuto podezření se kancléřka přímo nevyjádřila, pouze konstatovala, že transatlantické vztahy byly nedávnými odhaleními "vystaveny zkoušce".

Stejně jako ministr vnitra Hans-Peter Friedrich nicméně Merkelová zdůraznila, že USA zůstávají důležitým spojencem Německa a Evropské unie. Friedrich kritizoval Washington za jeho informační politiku. "Kvůli mlčení našich amerických přátel se všude vyrojily spiklenecké teorie," vytkl USA ministr vnitra. I on jako Merkelová vyzval Spojené státy k objasnění jejich sledovacích aktivit a k obnovení důvěry mezi spojenci.

Nesmíme být strašpytlové, burcuje opozice

Opozice se v debatě naopak pustila do vlády za její přístup k aféře. "S ustrašenectvím a strašpytelstvím žádného přátelství nedosáhneme," kritizoval kabinet předseda parlamentní frakce Levice Gregor Gysi a navrhl, aby Snowden dostal Nobelovu cenu za mír.

Poslanec Zelených Hans-Christian Ströbele, který se nedávno s bývalým pracovníkem NSA v Rusku setkal, se dotázal Merkelové, zda ji nenapadlo Snowdenovi alespoň poděkovat za to, že Američané už nesledují její mobilní telefon. "Nebylo by to lidské gesto?" uvedl směrem ke kancléřce, která jeho výzvu nechala bez reakce.

Právě Zelení a Levice předložili na mimořádné schůzi Spolkového sněmu návrhy na vytvoření vyšetřovacího výboru k odposlechovému skandálu a na přezkoumání smluv o ochraně dat mezi EU a USA. Strany budoucí koalice - kancléřčini konzervativci (CDU/CSU) a sociální demokraté (SPD) - je ale nepodpořily a společnými hlasy je přesunuly k posouzení parlamentnímu výbor, který ještě ani nevzniknul.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám