Hlavní obsah

Kalašnikov je po oslavě narozenin na jednotce intenzivní péče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Čtyřiadevadesátiletý konstruktér legendární sovětské útočné pušky AK-47 Michail Kalašnikov byl v neděli hospitalizován v sibiřském městě Iževsku,. Leží na jednotce intenzivní péče, oznámila v pondělí ruská média s odvoláním na ministra zdravotnictví Udmurtské ruské republiky Vladimira Muzlova.

Foto: Profimedia.cz

Michail Kalašnikov při oslavě devadesátin

Článek

”Na jednotce intenzivní péče je vzhledem ke svému věku a postavení. Poskytuje se mu veškerá potřebná léčba, aby se co nejrychleji zase postavil na nohy,” uvedl ministr, podle kterého je pacient ve „stabilním stavu”. „Michail Timofejevič dostane veškerou potřebnou péči,“ dodal.

„Nic strašného se neděje, jde o preventivní ošetření,” ujistil Kalašnikovův syn Viktor, podle kterého se otcovo zdraví zhoršilo kolem 10. listopadu, kdy slavil 94. narozeniny.

Ráno s otcem hovořil, cítí se normálně, přiměřeně věku. Žádný chirurgický zákrok se neplánuje.

Kalašnikov má ale delší dobu zdravotní problémy. Letos je v nemocnici už potřetí. V červnu mu prý voperovali kardiostimulátor, což však bylo později popřeno.

AK-47 

Kalašnikov žije v Iževsku, kde je také továrna Ižmaš, která celá desetiletí vyrábí zbraně proslulé jednoduchostí obsluhy, obdivuhodnou trvanlivostí i nízkou cenou.

Jeho nejznámější zbraň, AK-47 pro náboj ráže 7,62, byla do výzbroje sovětské armády zařazena v roce 1951, vynikala robustností a snadnou údržbou, ale vážila 4,3 kg.  Od roku 1959 se vyráběla odlehčená verze AKM o hmotnosti 3,1 kg. V roce 1976 ji nahradila odvozená verze AK-74, což je AK-47 upravená pro munici ráže 5,45. Další vývoj vedle ke zbraním AK-103 a 104 z devadesátých let, ty se vrátily k ráži 7,62.

Počet „kalašnikovů”, originálů i kopií, se odhaduje na 70 až 100 miliónů kusů, asi 35 miliónů jich bylo vyrobeno v SSSR. Většina civilních verzí AK-47 nyní jde na americký trh pod názvem Sajga. Ruská armáda za ně nyní hledá náhradu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám