Hlavní obsah

Berlusconiho strana má zpět starý název, ale rozštěpila se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím
Aktualizováno

Strana bývalého italského premiéra Silvia Berlusconiho Lid svobody (PdL) se v sobotu na sjezdu vrátila ke svému původnímu názvu Vzhůru Itálie. Současně ale došlo k jejímu rozštěpení, když ministr vnitra a místopředseda vlády Angelino Alfano, který kdysi sloužil jako pravá ruka expremiéru Berlusconimu, vytvořil odštěpeneckou frakci.

Foto: Max Rossi, Reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

Vznik nové formace, která se bude nazývat Nová centristická pravice a nebude už Berlusconiho podporovat, potvrdil Alfano v pátek před sobotním sjezdem PdL. "Činím tu rozhodnutí, o které by mě nikdy nenapadlo, že ho budu muset udělat: nepřipojím se k Forza Italia," řekl 43letý Alfano před svými spojenci.

Těch má podle senátora Carla Giovanardiho dost na to, aby svými hlasy udrželi koaliční vládu premiéra Enrika Letty u moci do roku 2015, i kdyby zbytek PdL z koalice vystoupil.

Foto: ČTK/AP

Silvio Berlusconi a Angelino Alfano

Stranická vzpoura proti Berlusconimu vypukla už koncem září, když vůdce strany inicioval demisi pěti ministrů PdL s cílem oslabit kabinet a následně i chtěl, aby vláda nedostala důvěru. Přál si vyvolat předčasné parlamentní volby kvůli tomu, že jemu samotnému hrozí vyloučení z horní komory za trest, který mu uložil soud za daňové úniky.

Alfano to s dalšími stranickými kolegy ale odmítl a vyzval k podpoře Letty. Kabinet pak Berlusconimu navzdory ustál hlasování o důvěře v parlamentu díky podpoře desítek zákonodárců PdL.

Související téma:

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Silvio Berlusconi

Itálie, kterou těžce zasáhla finanční krize, je podle premiéra Letty již vyčerpaná neustálými politickými boji, které by měly konečně skončit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám