Hlavní obsah

Princi Charlesovi je pětašedesát a stále čeká na trůn. A začíná mu běžet důchod

Právo, Zdeněk Nevělík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právě mu vzniká nárok na státní důchod, a on ještě nezačal dělat práci, pro kterou se takříkajíc narodil. Následník britského trůnu princ Charles ve čtvrtek oslaví 65. narozeniny jako dlouholetý čekatel na královské žezlo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Princ Charles s vévodkyní Camillou při letošní návštěvě IndieVideo: Reuters

 
Článek

Rekord princezny Žofie Hannoverské, která coby následnice trůnu zemřela v roce 1714 ve věku 83 let – dva měsíce před panovnicí Annou Stuartovnou – sice Charles ještě nepokořil, ale už nyní je jasné, že se při eventuálním nástupu na trůn stane nejstarším panovníkem v britských dějinách, který byl kdy ­koru­nován.

Prvenství dosud držel Vilém IV., který se stal monarchou v červnu 1830 ve věku 64 let, deseti měsíců a pěti dnů.

Foto: Chris Jackson, Reuters

Nechyběl ani princ Charles s Camillou.

Charles se stal následníkem po smrti svého dědečka Jiřího VI. ve chvíli, kdy 6. února 1952 usedla na trůn jeho matka Alžběta II. To mu byly teprve tři roky.

Unikátní archivní záběry ze soukromí britské královské rodinyVideo: Novinky/Reuters

Sedmaosmdesátiletá panovnice se ale těší železnému zdraví, a Charles by si tak mohl ještě hezkou chvíli počkat. Přesto je patrné, že i královně už ubývá sil, a v posledních letech mu stále častěji přenechává své úřední povinnosti, což dokazuje fakt, že princ den po svých narozeninách zastoupí panovnici na summitu zemí Commonwealthu na Srí Lance.

Penzi věnuje charitě

Jak podotkl královský životopisec Penny Junor, Charles, jenž se v červenci poprvé stal dědečkem, když se princi Williamovi a Kate narodil syn George, se sice nemůže dočkat, až se chopí žezla, na druhou stranu je mu ale jasné, že se nebude moci věnovat všem projektům, které doposud zvládal. A že jich je…

Princ, známý neoblomnými názory na životní prostředí a architekturu, je patronem přes 400 nejrůznějších charit a vytvořil skupinu neziskových organizací Prince’s Charities, která ročně vybere přes sto miliónů liber (přes tři miliardy korun). Založil nadaci na podporu mládeže. A charitě pracující se seniory míní věnovat celý svůj důchod, na který má od této chvíle právo.

Za uplynulá desetiletí se Charles zúčastnil bezpočtu oficiálních akcí – jen loni to bylo 480 v Británii a 112 v zahraničí. „Cítím, že mou hlavní povinností je starat se o všechny a o jejich životy v této zemi. A pokud můžu, pokusit se věci zlepšit,“ řekl nedávno v rozhovoru.

Image filantropa

Sám princ už ohledně nekončícího čekání na trůn otevřeně žertuje a s nadhledem si stěžuje, že mu „brzy vyprší čas“. Stále častěji se také spekuluje o tom, že by nakonec mohl abdikovat ve prospěch svého syna Williama, vévody z Cambridge. Pro by ostatně bylo 38 procent Britů, jimž se Charles svého času silně znelíbil vztahem s Camillou Parker-Bowlesovou, který udržoval během manželství s princeznou Dianou.

Charles si ale od té doby za pomoci zručných mediálních poradců vybudoval image filantropického šlechtice a s Camillou se před osmi lety regulérně oženil, což mu poté vyneslo současnou podporu 44 procent Britů.

I proto je jasné, že se nejstarší královnin syn rozhodně nehodlá vzdát privilegia stát se vládcem. A není se čemu divit, když ­přípravou na tuto roli strávil celý život.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám