Hlavní obsah

Rusko, Čína, Kuba a Saúdská Arábie jsou členy Rady OSN pro lidská práva

Ženeva

Čína, Rusko, Saúdská Arábie a Kuba byly v úterý zvoleny novými členy Rady OSN pro lidská práva, přestože právě tyto země nevládní organizace často kritizují, že lidská práva porušují.

Foto: OSN, Novinky

Článek

V radě, která sídlí v Ženevě, bylo volných 14 ze 47 míst. Členy volí Valné shromáždění OSN. Své místo v radě podle AFP opětovně zaujaly Británie a Francie. Zvoleny byly také Jihoafrická republika, Vietnam, Alžírsko, Maroko, Namibie, Maledivy, Makedonie a Mexiko.

Členové rady se volí na tři roky, přičemž mohou být zvoleni nejvýše dvakrát za sebou. Nová rada začne působit od Nového roku.

Spousta práce pro ochránce lidských práv

„S Čínou, Ruskem, Saúdskou Arábií a Kubou v radě budou mít ochránci lidských práv spoustu práce před sebou,” poznamenala Peggy Hicksová z nevládní organizace Human Rights Watch a vyzvala „země, kterým opravdu záleží na dodržování lidských práv, ke zdvojnásobení jejich úsilí”.

Rada OSN pro lidská práva pravidelně projednává situaci v oblasti lidských práv na území všech členských států. Kupříkladu loni v říjnu hodnotila lidská práva v ČR, přičemž kritickým komentářům vévodila romská otázka, včetně vzdělávání romských dětí. Členové rady ale ocenili úsilí v oblasti integrace Romů i další kroky na poli lidských práv.

Saúdská Arábie nedávno na protest proti tomu, že se nepodařilo vyřešit konflikt v Sýrii a nezasáhlo se proti Bašáru Asadovi, odmítla křeslo nestálého člena Rady bezpečnosti OSN.

Reklama

Výběr článků

Načítám