Hlavní obsah

Německý soud osvobodil osmdesátiletou atentátnici Suderovou

Frankfurt nad Mohanem

Německý soud v úterý zprostil viny osmdesátiletou Sonju Suderovou, obžalovanou z vraždy při útoku na vídeňskou konferenci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v roce 1975, který si vyžádal tři mrtvé. Zemský soud ve Frankfurtu nad Mohanem ji nicméně poslal do vězení na tři a půl roku, a to za podíl na bombových a žhářských atentátech na jihu Německa na konci 70. let.

Foto: ČTK/AP

Sonja Suderová

Článek

Proces se Suderovou trval přes rok. Suderová se podle obžaloby podílela na přípravě přepadení konference OPEC, které zosnoval venezuelský terorista Carlos. Od obvinění z vraždy se ale během projednávání případu odvrátilo i státní zastupitelství, neboť pro něj nebyl dostatek důkazů, jak tvrdila od začátku obhajoba.

Odsouzena tak byla jen za útoky na továrny v Norimberku a Frankenthalu a na zámku v Heidelbergu na konci 70. let, které způsobily značné materiální škody. Kvůli nim s ní na lavici obžalovaných původně usedl i její partner Christian Gauger; pro jeho špatný zdravotní stav bylo ale soudní líčení proti němu zastaveno.

Utekli do Francie

Suderová a Gaugner uprchli v roce 1978 do Francie, kde se usadili a živili se pod falešnou identitou jako prodejci na bleších trzích. Francouzské policii trvalo více než 20 let, než je vypátrala. V roce 2000 byli zatčeni a po pár měsících kvůli promlčení činů propuštěni.

V roce 2007 však na ně Německo vydalo evropský zatykač. Jejich vydání předloni v září provázely protesty ochránců lidských práv, podle nichž šlo v kauze spíš o odplatu než spravedlnost. Také během procesu měla Suderová v soudní síni řadu příznivců, kteří ji podporovali.

Související témata

Foto: Heinz-Peter Bader, Reuters

Prezident kartelu OPEC Šakíb Chalil

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Svého času nejhledanější terorista světa Carlos, zvaný Šakal, zorganizoval v prosinci 1975 únos šedesátky lidí, včetně 11 ministrů, z vídeňského summitu OPEC. Účelem akce, při níž zemřeli tři lidé, bylo získat za rukojmí prostor v médiích pro palestinské hnutí, což se podařilo.

Reklama

Související články

Šakal dostal druhé doživotí

Pařížský soud ve čtvrtek odsoudil teroristu Carlose zvaného Šakal k druhému doživotnímu trestu za atentáty z let 1982 až 1983, které si ve Francii vyžádaly 11...

Soud Šakalovi potvrdil doživotí

Odvolací soud ve Francii ve středu potvrdil trest doživotního vězení pro 63letého teroristu známého jako Carlos či Šakal. Informovala o tom agentura Reuters.

Výběr článků

Načítám