Hlavní obsah

Ficův Směr ovládl regionální volby, pravice má šanci pouze v Bratislavě

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Po sobotních volbách do vyšších územních celků (VÚC) na Slovensku ovládla strana Směr-sociální demokracie vedení tři z osmi krajů. Pravice má reálnou šanci na vítězství pouze v hlavním městě, kde se za dva týdny bude konat druhé kolo voleb.

Foto: Sebastien Pirlet , Reuters

Slovenský premiér Robert Fico má důvod k radosti.

Článek

Kromě Bratislavy se druhé kolo bude konat také v Nitranském, Trnavském, Banskobystrickém a Košickém kraji. Post šéfa VÚC tzv. župana (v ČR hejtmana) získali kandidáti Směru už v prvním kole v Prešovském, Trenčínském a Žilinském kraji. Účast voličů dosáhla pouhých dvacet procent.

V hlavním městě se ve druhém kole o vítězství utkají dosavadní župan Pavol Frešo (koalice pravicových stran) a kandidátka Směru Monika Flašíková-Beňová. Rovněž v dalších čtyřech krajích se ve druhém kole utkají kandidáti Směru a pravice.

Kandidát ultrapravice do druhého kola

Největším překvapením voleb je postup předsedy ultrapravicové Lidové strany naše Slovensko Mariana Kotleby do druhého kola v Banskobystrickém kraji. Kotleba získal v prvním kole 21% hlasů a ve druhém kole se utká s kandidátem strany Směr Vladimírem Maňkou, který získal v prvním kole 49% hlasů. Podle politologů Kotleba získal hlasy především v jižní části kraje, kde je vysoká nezaměstnanost a žije zde početná romská menšina.

„Extremisté ukazují jednoduchá černo-bílá řešení. Nesmíme to podceňovat,“ uvedl Maňka.

Reklama

Výběr článků

Načítám