Hlavní obsah

Úřady vyšetřují poradce Merkelové a míří na automobilku Daimler

Berlín

Německé úřady se zaměřují na nejmenované řídící pracovníky německé automobilky Daimler kvůli podezření „z poskytnutí nepřiměřené výhody” bývalému spolupracovníkovi kancléřky Angely Merkelové Eckartu von Klaedenovi poté, co se stal lobbistou této automobilky. Podle agentury Reuters to v pátek oznámilo berlínské státní zastupitelství.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý spolupracovník kancléřky Angely Merkelové Eckart von Klaeden

Článek

Automobilový koncern uvedl, že bude s úřady spolupracovat. Je ale přesvědčen, že jeho řídící pracovníci postupovali správně.

"Vyšetřování poskytnutí nepřiměřené výhody se zaměřuje na vedoucí pracovníky v Daimleru," sdělil podle agentury Reuters mluvčí státního zastupitelství.

Eckart von Klaeden měl v minulosti na starost pokladnu kancléřčiných křesťanských demokratů. Poslední čtyři roky zastával významný post v kancléřství. Von Klaeden v květnu uvedl, že po zářijových parlamentních volbách z kancléřství odejde do Daimleru na post hlavního politického lobbisty.

I šéf Daimleru?

Německý ekonomický týdeník WirtschaftsWoche dříve uvedl, že vyšetřování se zaměřuje na generálního ředitele Daimleru Dietera Zetscheho. Jeho ani von Klaedena se Reuters nepodařilo zastihnout.

Časopis Der Spiegel v neděli bez uvedení zdrojů napsal, že von Klaeden, o němž se vědělo, že se setkal s představiteli Daimleru ještě během svého působení v politice, měl letos po dobu tří měsíců přístup ke třem tajným vládním dokumentům o regulaci emisí z automobilů, kterou chystala Evropská unie.

Německo minulý měsíc zablokovalo dohodu mezi členskými státy EU o snížení emisí z automobilů. Berlín poukazoval na to, že plán přinese propouštění a poškodí přední německé výrobce vozů BMW, Audi a automobilů Mercedes-Benz, které vyrábí Daimler.

Berlínské státní zastupitelství v neděli uvedlo, že na von Klaedena kdosi podal žalobu a úřady jej vyšetřují kvůli možnému střetu zájmů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám