Hlavní obsah

Modernizace církve? Vatikán rozjel celosvětový průzkum, ptá se na sňatky homosexuálů i rozvody

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán

Papež František pokračuje ve snaze otevřít církev obyčejným lidem a přiblížit ji realitě dneška. Nově je toho výrazem celosvětový průzkum veřejného mínění, který Vatikán spustil v rámci příprav na biskupský synod.

Foto: ČTK/AP

Papež František

Článek

Hlava katolické církve svolala sněm na příští říjen a na jeho programu bude debata o možných reformách.

Dotazy, které se mají k věřícím dostat prostřednictvím biskupů a které Vatikán zveřejnil na svých internetových stránkách, se nevyhýbají tématům předmanželského soužití nebo sňatků homosexuálů.

„Existují svazky, které nejsou nábožensky nebo úředně uznávány? Jsou k dispozici hodnověrné statistiky? Jsou odloučené páry, rozvedení a znovu oddaní skutečností ve vaší (náboženské) obci? Můžete udat procentuální odhad? Mohlo by zjednodušení kanonické praxe při anulování manželského svazku pozitivně přispět k řešení problémů? Pokud ano, jakou by mělo mít formu? Jaký je postoj jednotlivých církevních obcí k státu jako podporovateli občanských svazků osob stejného pohlaví? Co lze udělat v pastoračním smyslu k šíření víry v případě osob stejného pohlaví, které adoptují děti? Jak podpořit vyšší porodnost?“ tak zní část dotazů.

Podle korespondenta BBC v Římě Davida Willeyho lze iniciativu hodnotit jako revoluční, protože „Vatikán si obvykle nedělá starosti s dotazy, co si obyčejní lidé o jeho učení myslí“.

Římskokatolická církev je v mnoha zemích pod tlakem věřících, kteří požadují například nový pohled na antikoncepci. Dalším ožehavým tématem je také zákaz přístupu rozvedených nebo znovu sezdaných katolíků k přijímání církevních svátostí.

Související téma:

Foto: Alessandro Bianchi , Reuters

Papež František

Papež František dvakrát minulý měsíc prolomil tradici, když prohlásil, že nebe je otevřeno i nevěřícím a homosexuálové a rozvedení si zaslouží milosrdenství.

Reklama

Výběr článků

Načítám