Hlavní obsah

EU by měla mít vlastní výzvědnou službu, požaduje komisařka

Novinky, rei
Brusel

Evropská unie by měla vytvořit vlastní výzvědnou službu, a to do roku 2020. Navrhuje to komisařka pro spravedlnost Vivane Redingová. Svoji vizi přednesla v rozhovoru pro pondělní vydání řeckého deníku Naftemporiki.

Článek

„Potřebujeme na tomto poli Evropu posílit, abychom se vyrovnali našim americkým partnerům,“ prohlásila Redingová ke kauze odposlechů ze strany americké služby NSA, která měla kromě jiného sledovat komunikaci německé kancléřky Angely Merkelové.

Kromě toho, že je podle Redingové potřeba vyjednat dohodu s USA o pevnější spolupráci tajných služeb, musí EU jako celek vybudovat vlastní organizaci. „NSA potřebuje protiváhu. Mým dlouhodobým návrhem by tedy bylo vytvoření Evropské výzvědné služby do roku 2020,“ uvedla eurokomisařka.

Národní služby členských zemí EU spolu do jisté míry spolupracují, například prostřednictvím zahraniční služby EU sdílejí utajované informace týkající se teroristických hrozeb. Experti na terorismus se setkávají také v pracovní skupině CP931 při Evropské radě, upozornil server EUobserver.

Vytvořit výzvědnou službu pro celou EU navrhovaly už dříve Rakousko a Belgie, a to po teroristických útocích v Madridu, při nichž zemřelo téměř 200 lidí. Německo, Francie a Británie ale návrh nepřijaly.

Anketa

Měla by mít EU vlastní výzvědnou službu?
Ano
23,9 %
Ne
76,1 %
Celkem hlasovalo 1044 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

USA slibují omezení odposlechů

Americký prezident Barack Obama nařídil revizi programů výzvědných služeb poté, co vyšlo najevo, že Američané odposlouchávají telefonáty miliónů Evropanů...

Výběr článků

Načítám