Hlavní obsah

Súdánec v Norsku unesl autobus a ubodal v něm tři lidi

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Na západě Norska v pondělí unesl jednatřicetiletý muž autobus a ubodal v něm tři lidi. Po jeho zatčení vyšlo najevo, že se jedná o muže původem z Jižního Súdánu, který měl být na druhý den ze země vyhoštěn. Uvedl to norský deník Verdens Gang.

Foto: ČTK/AP

Vyšetřovatelé u autobusu, v němž neúspěšný žadatel o azyl ubodal tři Nory.

Článek

Muž žil v azylovém domě ve městě Övre Ardal. V pondělí odpoledne se vydal do Osla, odkud měl ze země odcestovat. Cestoval bez ostrahy, upozornila ČTK.

Na odlehlé horské silnici nedaleko města později zaútočil na trojčlennou posádku autobusu, do něhož nastoupil. Nožem ubodal řidiče a dva cestující, z nichž jedním byla 19letá žena.

Vypadalo to jako nehoda

Útočníka zadrželi hasiči, kteří byli na místo povoláni, jelikož byl incident zprvu považován za dopravní nehodu.

„Viděli jsme autobus, jak stojí na kraji silnice, tak jsme zastavili a běželi k němu. Dveře nešlo otevřít,“ popsal pro televizi TV2 událost svědek, který se představil jako Leif. „Pak jsme uvnitř zahlédli muže tmavé pleti. Nejdříve jsme si mysleli, že se pokouší dostat ven, ale pak jsme viděli, že má nůž, a došlo nám, že je to jinak,“ dodal.

Útočník byl zraněný a po zadržení ho převezli do nemocnice.

V Norsku pobýval od dubna, jeho žádost o azyl ale úřady zamítly.

Přistěhovalci tvoří víc než desetinu obyvatelstva Norska. Většina žije v hlavním městě Oslo. Neproudí sem ale jen lidé z Afriky, Blízkého východu či Asie, ale například také Poláci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám