Hlavní obsah

Kvůli bouřím v Evropě zahynulo 16 lidí

Silné bouře, které se od neděle přehnaly přes severozápadní Evropu, si podle úterních údajů vyžádaly celkem 16 obětí. Nejvíce lidí - sedm - zahynulo v Německu, čtyři v Británii, po dvou v Dánsku a Belgii a po jednom v Nizozemsku a Francii.

Foto: Daniel Friederichs, ČTK/AP

Popadané stromy, která zablokovaly trať u Pinnebergu na severu Německa.

Článek

Většina lidí zemřela pod vyvrácenými stromy. Ještě v pondělí večer se uvádělo 13 obětí. [celá zpráva]

Orkán Christian také poškodil elektrorozvodnou síť a způsobil značné problémy v dopravě. Uzavřena zůstává trať mezi Hamburkem a Kielem a mnoho vlaků nevyjelo ani mezi Kielem a Flensburgem a Neumünsterem a Flensburgem. V Hamburku nevyjelo také několik vlaků městské dráhy.

V Dolním Sasku, Brémách a Severním Porýní-Vestfálsku zůstává regionální železniční doprava ještě značně omezená. I tam nadále zůstávají některé tratě neprůjezdné. V některých případech není možné nasadit ani náhradní autobusovou dopravu, protože sjízdné nebyly ani silnice. Stromy ležely také přes cesty a poničily mnoho automobilů.

Foto: Carsten Rehder, ČTK/AP

Převrácená plachetnice v německém přístavu Schilksee u Kielu

Ve spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko navíc zůstalo uzavřených mnoho škol. Vyučování odpadlo na všech státních školách ve Flensburgu, včetně tamní univerzity.

Železniční doprava nadále zůstává ochromena v částech Dánska, kde si orkán navíc vyžádal dva životy a 70 zraněných. Kvůli stromům vyvráceným na koleje a poškozeným trolejím byly omezeny regionální i dálkové spoje. Nejdůležitější železniční koridory se však uvolnily už v pondělí večer, což platí také o Öresundském mostu mezi Dánskem a Švédskem.

Ve Švédsku se ocitlo kolem 60 000 domácností bez elektřiny a statisíce lidí jsou bez proudu v pobaltských státech. Jenom v Lotyšsku se podle místního národního distributora elektřiny muselo bez proudu obejít kolem 100 000 domácností. V Estonsku je kvůli poškozeným rozvodům bez proudu až 60 000 domácností, informoval místní rozhlas.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Petrohradské muzeum přes vzduté vlny

Bouře postihla i tři oblasti na severozápadě Ruska, kde podle serveru newsru.com zůstaly bez elektřiny stovky obcí s 22 000 obyvateli. Petrohradu se však díky uzavření hrází podařilo vyvarovat 310. povodni v historii města, i když hladina řeky Něvy stoupla o půldruhého metru.

Ničivá bouře zasáhla v pondělí nejdřív Británii, severní Francii, Nizozemsko a Belgii. Také v těchto zemích byly zrušeny četné vlakové spoje a mnoho domácností se ocitlo bez proudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám