Hlavní obsah

V Británii zadrželi šest Čechů kvůli podvodným sňatkům

– Londýn

V britském Wolverhamptonu zatkli při policejních raziích osm lidí včetně šesti českých občanů podezřelých z organizování sňatků za účelem získání občanství. Informoval o tom britský server Express&Star.

Foto: Novinky

Článek

V úterý byli zadrženi dva Češi ve věku 20 a 25 let a čtyři Češky ve věku 23, 33, 35 a 53 let. Kromě nich byla zatčena 27letá Britka a 32letý Polák. Všichni nyní mají být vyslechnuti.

Zátah provedl 60členný tým policejních vyšetřovatelů. Skupina, proti které byla akce namířena, je podezřelá, že působila převážně v anglickém regionu West Midlands, a jejími členy byly převážně české a slovenské ženy a indičtí muži.

Podezřelí byli dopadeni po důkladném, rok trvajícím vyšetřování třicítky podezřelých sňatků, které se uskutečnily v uplynulých dvou letech nejen ve Wolverhamptonu, ale také ve skotské obci Gretna Green nebo v Hullu na jihu Anglie.

Falešné sňatky mezi lidmi z neunijních států a občany EU slouží prvním z nich jako způsob, jak získat povolení k dlouhodobému pobytu a práci. Podle Express zájemci o tato privilegia platí prostředníkům až 10 000 liber (zhruba 300 000 korun), z nichž až 2000 liber zůstane nastrčenému ženichovi nebo nevěstě. Ti jsou však někdy ochotni svou roli sehrát údajně jen za mobilní telefon.

Britské ministerstvo vnitra odhaduje, že se o trvalý pobyt v Británii každoročně uchází až 10 000 lidí na základě účelových sňatků.

Reklama

Výběr článků

Načítám