Hlavní obsah

Do Polska proudí rekordní množství imigrantů

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekordnímu náporu imigrantů z východní Evropy čelí Polsko. Za uplynulý rok a půl hraniční kontroly zabránily více než 52 tisícům hlavně ruských občanů čečenské národnosti, ale i Ukrajincům, Gruzíncům a Bulharům ve vstupu do země, uvádějí polské policejní statistiky.

Foto: Muhammad Hamed, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Desítky tisíc cizinců vracíme z polské východní hranice hlavně proto, že nemají platná víza nebo povolení k pobytu v Schengenském prostoru, uvedla v rozhovoru pro deník Rzeczpospolita Agnieszka Goliasová, mluvčí Pohraniční stráže.

Osoby usilující o vstup do Polska často předkládají falešné pozvánky od různých firem nebo mají nedostatek finančních prostředků potřebných k pobytu v Polsku, uvedla.

Vlnou imigrantů je kromě pohraničníků zavelen i místní cizinecký úřad, který od začátku letošního roku obdržel přes 14 tisíc žádost o statut uprchlíka. „V porovnání s minulým rokem se tento počet zdvojnásobil,“ uvedl vedoucí polského Úřadu pro cizince Rafal Rogala.

Pět tisíc Gruzínců uvěřilo fámě

Jednou z hlavních příčin emigrace z východní Evropy do Polska je hledání lepší životní úrovně. Někdy za vším navíc stojí až neuvěřitelné fámy. Například před čtyřmi lety se v Gruzii rozšířila falešná informace, že Polsko každému utečenci automaticky a bezplatně přiděluje byt a poskytuje měsíčně několik set eur na živobytí.

„Vzápětí do Polska dorazilo na pět tisíc Gruzínců, hlavně lidí středního věku, kteří tu posléze zažili trpké zklamání,“ uvedl deník.

Reklama

Výběr článků

Načítám