Hlavní obsah

Americká rozvědka monitorovala ve Španělsku 60 miliónů hovorů měsíčně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skandál kolem monitorování hovorů ze strany americké Národní bezpečnostní agentura (NSA) se dále rozrůstá. Z dokumentů plyne, že agentura ve Španělsku monitorovala 60 miliónů hovorů měsíčně, uvedl list El Mundo

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pokud jsou údaje o špionážních aktivitách pravdivé, statisticky to znamená, že každý obyvatel šestačtyřicetimiliónového Španělska se každý měsíc nejméně jednou dostal do hledáčku NSA. Španělská vláda tvrdí, že o sledování hovorů nevěděla.

NSA podle deníku El Mundo jen v rozmezí od 10. prosince 2012 do 8. ledna letošního roku sledovala 60,5 miliónu telefonních spojení. Cílem zpravodajské akce prý zřejmě nebyl odposlech, ale sběr dat o tom, jak dlouho hovor trval a odkud se uskutečnil.

List tvrdí, že získal přístup k dokumentům vynesených Snowdenem díky dohodě s americkým novinářem Glennem Greenwaldem, který žije v Brazílii. Právě Greenwald již dříve publikoval údaje od Snowdena o tajném sledování telefonické a internetové komunikace.

Celoevropský skandál

Skandál ve Španělsku se dostal na veřejnost poté, co se Madrid v pátek nepřipojil k Německu, které vyzvalo členské státy Evropské unie, aby se pokusily se Spojenými státy dosáhnout dohodu o nesledování. O dosažení takovýchto záruk se nyní snaží Berlín s Paříží. Španělský premiér Mariano Rajoy německou iniciativu neodmítl, dodal ale, že jeho země chce získat nejdříve další informace o této aféře.

V posledních dnech vyplulo na povrch, že údajný americký špionážní program byl zaměřen i na řadu státních představitelů včetně německé kancléřky Angely Merkelové.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám