Hlavní obsah

Češi volí i v evropských zemích

Ve dvě odpoledne se v pátek otevřely volební místnosti nejen v České republice, ale i v sousedních zemích. Několik desítek lidí čekalo na otevření jediné volební místnosti na území Slovenské republiky v budově českého velvyslanectví v Bratislavě.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Češi čekají v Bratislavě před ambasádou, aby mohli odvolit

Článek

„Jedeme s přítelkyní na prodloužený víkend do Velkého Mederu a cestou jsme se stavili odevzdat svůj hlas,“ uvedl Václav Švancara z Jaroměře.

„Na Slovensku bydlím od roku 1976. Původně jsem chtěl volit v Čechách, ale onemocněl jsem, tak budu volit v Bratislavě,“ řekl Bohumír, který bydlí v obci Králová pri Senci.

„Pracujeme v Bratislavě a chtěli jsme volit mezi prvními, abychom stihli další program,“ uvedli Lenka a Honza.

V seznamu Čechů žijících na Slovensku bylo zapsáno 460 lidí, další si nechali vystavit voličské průkazy. Po zrušení českého konzulátu v Košicích je pro mnohé Čechy z východního Slovenska 400 kilometrová vzdálenost do Bratislavy příliš velkou překážkou. K české národnosti se přitom na Slovensku hlásí asi 30 000 lidí, z nich většina má české občanství.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Čech hlasuje na velvyslanectví v Bratislavě

V Německu se volí na čtyřech místech

V Německu mohou Češi hlasovat v parlamentních volbách v Berlíně, Mnichově, Drážďanech a nově v Düsseldorfu. V německé metropoli mají Češi o volby zájem. Krátce po zahájení hlasování se podle konzulky Markéty Meissnerové tvořila před budovou českého velvyslanectví v Berlíně fronta lidí, kteří chtěli hlasovat. Kolem patnácté se situace uklidnila, do volební místnosti přicházely s většími odstupy dvojice nebo trojice voličů.

Meissnerová odhadla, že během první hodiny po zahájení hlasování byl zájem voličů srovnatelný se stejným časovým úsekem během druhého kola prezidentských voleb letos v lednu. Podle údajů Českého statistického úřadu přišlo v Berlíně hlasovat během obou dnů druhého kola prezidentské volby přes 200 Čechů.

V roce 2010 hlasovalo v Německu v českých parlamentních volbách 348 lidí. Největší část, 189 voličů, využila volebního práva na ambasádě v Berlíně. Před třemi roky ale bylo v Německu možné hlasovat pouze na třech místech.

Hlasování v Bruselu

Odpoledne se také začalo hlasovat v Bruselu, kde sídlí evropské instituce i NATO. ”Prakticky očekáváme účast přibližně 600 voličů. Podobná byla i účast v prvním kole prezidentských voleb v lednu tohoto roku,” řekla Hana Pešková z konzulárního úseku velvyslanectví. Na voličském seznamu je zapsáno 733 občanů. Na základě zkušenosti lze prý očekávat, že hlasovat přijde okolo 400 z nich. Přibližně 200 lidí by - pokud se bude opakovat situace ze starších voleb - mohlo dorazit s voličským průkazem, odhadla Pešková.

V zahraničí si voliči vybírají z kandidátů Středočeského kraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám