Hlavní obsah

V Atlantiku se tvoří silná bouře, Británie se obává pohromy

– Londýn

Velkou Británii může v neděli podle meteorologů zasáhnout nejsilnější bouře od roku 1987, kterou budou provázet větry o rychlosti až 145 kilometrů za hodinu a silné deště. Bouře se zatím neutvořila, britský meteorologický úřad přesto vydal varování, napsal list Independent.

Článek

Meteorologové uvedli, že nad Atlantikem se vyvíjí mohutný tlakový systém, který by mohl ostrovy zasáhnout v neděli nebo v pondělí a přinést nejhorší počasí od dob Velké bouře z roku 1987.

Rostou obavy, že se v oceánu spojí dva mohutné proudy, jeden postupující z oblasti Velkých jezer v USA a druhý z Karibiku.

Podle předpovědi by se měla bouře tvořit jihozápadně od Británie a její jižní pobřeží zasáhnout v neděli večer. Vítr by měl dosáhnout v nárazech rychlosti až 145 kilometrů za hodinu. Napršet by mělo 30 milimetrů srážek, a proto britský autoklub RAC vyzval řidiče, aby nevyjížděli, pokud to není naprosto nutné. Veřejnost byla varována před možnými výpadky dodávek elektřiny i dopravy a před pády stromů.

Zasažen ale nebude jen jih, ale také Londýn, východní Anglie a Bristol.

Bouře bude mimořádně silná, protože se utvoří až poblíž Británie, a ne až hlouběji v Atlantiku, jak bývá obvyklé, takže už nestačí zeslábnout.

Vzpomínky na Velkou bouři

Pamětníci s hrůzou vzpomínají na Velkou bouři, která Spojené království zasáhla v říjnu 1987. Vyžádala si 18 lidských životů a napáchala škody za 1,5 miliardy liber. Odhaduje se, že vítr vyvrátil na 15 miliónů stromů.

Právě při vzpomínce na tuto katastrofu jsou britští meteorologové velmi obezřetní, protože tehdy ještě den před úderem ničivé bouře uklidňovali, že sice bude větrno, ale žádné extrémy se konat nebudou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám