Hlavní obsah

Aktivisté Greenpeace zůstávají v ruské vazbě

Moskva

Oblastní soud v Murmansku na severu Ruska odmítl propustit z vyšetřovací vazby aktivisty Greenpeace, kteří v Barentsově moři protestovali proti chystané těžbě ropy. Rusko už je ale stíhá jen za výtržnictví a ne za pirátství.

Foto: Denis Sinyakov, Reuters

Aktivisté z Greenpeace se pokusili proniknout na ropnou plošinu Prirazlomnaja.

Článek

Soud ve čtvrtek ukončil rozhodování o odvoláních proti 30 zadrženým, přičemž všechny zamítl, uvedla agentura Interfax. Ve čtvrtek nejprve řešil odvolání jednoho ze členů posádky, Paula Ruzyckého z Kanady. Následoval případ další členky posádky, Brazilky Any Pauly Macielové a nakonec Ruslana Jakuševa z Ukrajiny, který na lodi působil jako kuchař. Všichni musí zůstat ve vazbě až do 24. listopadu, rozhodl soud.

Podle advokátů Greenpeace panují ve vazební věznici nehumánní podmínky. Aktivistům chybí přístup k pitné vodě i k lékařské péči a nalézají se pod nepřetržitým dohledem kamer.

Celá posádka lodi Arctic Sunrise tak zůstává i nadále ve vězení. Ruské úřady nicméně ve středu zmírnily obvinění, která proti nim vznesly. Nově je viní jen z výtržnictví a nikoli z pirátství, za což hrozí nanejvýš sedm let, zatímco za pirátství patnáct. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám