Hlavní obsah

Praktický lékař má na Slovensku zvládnout i drobné chirurgické zákroky

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

V rámci reformy všeobecného lékařství se od příštího roku rozšíří povinnosti slovenských praktických lékařů o drobné chirurgické zákroky. Ministerstvo zdravotnictví si od toho slibuje vyšší efektivitu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nenáročné chirurgické zákroky by měl praktický lékař zvládnout přímo ve své ambulanci a nemusel by posílat pacienta ke specialistovi. Praktičtí lékaři by měli podle nové legislativy zvládnout také například výplachy uší, vyhodnocování EKG a různých laboratorních vyšetření. Ministerstvo tvrdí, že k těmto krokům vedly požadavky z praxe.

„Vítáme, aby praktičtí lékaři mohli vykonávat i jiné drobné zákroky,“ cituje deník Pravda prezidenta Asociace soukromých lékařů Ladislava Pásztora. Připouští, že lékaře je potřebné dovzdělávat a připravit. „Ani pacienti doposud nebyli zvyklí, že všeobecný lékař jim provede nějaký úkon navíc a nepošle ho hned ke specialistovi,“ dodává.

Lékařská unie je proti

Proti vyšším kompetencím praktických lékařů se postavila Slovenská lékařská unie specialistů. Podle prezidenta unie Andreje Janca se může stát, že praktický lékař promešká čas, který je vhodný na léčbu, než pošle pacienta ke specialistovi. „Kdo pak ponese odpovědnost?“ klade si otázku. Podle něho praktický lékař prostě nemá vzdělání na to, aby mohl dělat drobné úkony za chirurga.

Rovněž pacienti jsou na pochybách, zda praktičtí lékaři nové povinnosti zvládnou. „Vždyť dnes i injekce nebo infuze raději přenechávají sestrám a teď mají zastupovat chirurgy,“ kroutí hlavou důchodkyně Eva Vydarená z Bratislavy.

Na Slovensku je nedostatek praktických lékařů. V zemi jich chybí až 700. Průměrný věk praktických lékařů je 55 let, když téměř třetina je ve věku nad 70 let. Zvýšení jejich kompetencí by mělo přilákat k oboru větší množství mladých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám